3 cărți bune pentru a scăpa de îngrijorare

Tu îți faci griji de multe ori în fiecare zi sau noapte? Nu te mai îngrijora, orice ar fi, pentru că nu rezolvi nimic stresându-te din lucruri care poate că de multe ori se rezolvă de la sine. Vei vedea mai jos ce cred eu că ne produc grijile și vei găsi trei titluri de cărți bune pentru a scăpa de îngrijorare pe care le-am recomandat aici pe blog pentru a fi citite în timpul liber.

Cu mențiunea că îmi poți spune opinia ta în rubrica de comentarii, te invit să dezbatem împreună următoarele subiecte:

  1. Nu îți face griji, scapă de îngrijorare!
  2. Cum te-ar ajuta să citești aceste 3 cărți bune pentru a scăpa de îngrijorare

Nu îți face griji, scapă de îngrijorare!

Grija pentru propria persoană trebuie să primeze în fața oricărei alte persoane și nu din egoism, ci pentru faptul că pe de o parte dacă știm să ne îngrijim bine pe noi atunci s-ar putea să știm să îngrijim corespunzător și alte persoane. Pe de altă parte, dacă ne menținem sănătoși și într-o stare fizică și psihică cât mai bună pentru cât mai mult timp, atunci vom avea dispoziția necesară și abilitățile de a avea grijă de toate persoanele care contează pentru noi în viață.

Cum avem grijă de noi? În primul rând printr-o igienă fizică și psihică corespunzătoare, printr-o hrană sănătoasă, prin mișcare zilnică și sport regulat, printr-o odihnă suficientă, prin păstrarea unui echilibru între muncă, odihnă și timp liber, prin petrecerea timpului liber în moduri satisfăcătoare.

De câte ori în cursul vieții nu ți-ai dorit să închizi ochii și să te eliberezi de povara sufletului, de povara gândurilor? Câte situații și persoane nu ți-ai dorit să dispară din viața ta pentru ca în absența lor să te regăsești pe tine așa cum erai în momente fericite din trecut?

Nu îți face griji, nu ți s-a întâmplat numai ție – fie că recunoaștem sau nu, fiecare dintre noi a avut astfel de momente pentru că probabil din asta este compusă viața în general: dintr-o succesiune de urcușuri și coborâșuri, din mai multe etape de ascensiune și declin, presărate cu faze de platou.

Este în regulă să avem o stare mai proastă, o zi mai grea, să ne simțim abătuți, stresați, triști uneori, dar nu este bine să petrecem mult timp în aceste stări sau să le generăm pentru că ne-am obișnuit să ne simțim coborâți la pământ și să ne plângem de milă vreme îndelungată.

Se spune, și este adevărat, că nu contează de câte ori am fost doborâți, ci de câte ori ne-am ridicat și ne-am înfruntat provocările vieții cu mai multă înverșunare. Pare o luptă și chiar se spune că viața e o permanentă luptă, însă eu nu agreez poziționarea psihică pe un câmp de luptă sau într-o bătălie cu nimeni și nimic, nici măcar cu propria persoană.

Sigur că fiecare are demonii lui interni sau externi cu care se confruntă mai devreme sau mai târziu, însă apreciez că dacă nu le dăm prea multă importanță își pierd din intensitate. Am aflat asta la un moment dat în cursul vieții și m-am bucurat de fiecare dată când am putut să las în urmă tot ceea ce nu pot să accept sau să schimb, fie locuri, situații, sau persoane.

Nu ne reușește de fiecare dată, însă important este ca din mulțimea gândurilor zilnice să revenim întotdeauna la prezent și să trăim sub puterea a ceea ce se întâmplă doar acum. Pentru că regretele pentru trecut și temerile pentru viitor perpetuate pot căpăta diagnostice, tratamente și psihoterapii, trebuie să alegem metode rapide de a scăpa de ele pe măsură ce apar, să nu zăbovim deloc asupra lor, să nu ne îngrijorăm.

Ideea este ca, dacă mulțimea gândurilor nu îți dă pace, sau dacă nu îți mai plac gândurile tale, să îți găsești o activitate care să îți captiveze atenția. Fie că alegi să faci curat, spălat, călcat, gătit în casă, fie că alegi să citești o carte, să vezi un film, să asculți un audiobook sau o muzică, fie că alegi să ieși afară din casă ca să te plimbi sau să faci sport ori cumpărături, ideea e că trebuie să nu te gândești prea mult și prea serios la nimic care te-ar putea supăra.

Alternativele ar putea fi discuțiile cu un psiholog, ședințele de psihoterapie, lectură aprofundată a unor cărți de dezvoltare personală și psihologie, înscrierea în grupuri din rețelele sociale și/ sau în forumuri de sănătate, dezvoltare personală și psihologie, la care contribuie foarte mult stilul de viață echilibrat, înconjurarea de persoane pozitive, empatice și stabile emoțional, un mediu de viață pozitiv, o gândire pozitivă, o activitate antrenantă și altele asemenea.

Dacă nu te regăsești în cele 3 cărți de dezvoltare personală de mai jos, atunci găsești mai multe exemple din care te poți inspira pentru lectură pe acest link https://promotieonline.com/2021/03/23/trebuie-sa-citim-aceste-carti-de-dezvoltare-personala/

Cum te-ar ajuta să citești aceste 3 cărți bune pentru a scăpa de îngrijorare

Să nu pierzi niciodată din vedere faptul că poți reveni, cu ajutorul voinței, la stări mai bune pentru care te poți inspira din articolul de pe blog despre cartea Poți fi fericit orice s-ar întâmpla, de Richard Carlson

Chiar dacă ți-a mers întotdeauna bine, ai fost întotdeauna pe val, mereu ai fost omul potrivit la locul potrivit, te-ai împăcat bine cu toată lumea, cu toate situațiile și cu propria persoană, este imposibil ca cel puțin o dată în viață să nu fi cunoscut un declin, fie el și doar emoțional.

”Doar emoțional” e o expresie folosită numai pentru cei care încă nu au aflat pe propria piele că aceasta este de fapt cea mai rea formă de cădere și că ne-o producem singuri, cu sau fără stimuli externi. Intensitatea și durata acesteia fac diferența între durata mai scurtă sau mai lungă de timp în care ne ridicăm atunci când ”suntem la pământ”, sau dacă ne mai ridicăm vreodată.

Faptul de a te gândi obsesiv la ceva sau a obișnui să te plângi cuiva de ceva, ori de a avea sentimente de regret pentru trecut, temeri pentru viitor, remușcări și milă pentru propria persoană nu îți va face bine și trebuie să faci ceva frumos ca să scapi de astfel de gânduri. Te-ai pute inspira și din articolul de pe blog Recomandare de lectură: ”Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața!”, de Gary John Bishop.

Dacă o situație în care te-ai implicat e negativă, dacă un mediu e negativ, dacă oamenii din preajma ta sunt negativi, dacă simți că un loc anume te încarcă cu energie negativă, fără regrete ieși din mediul acela și frecventează altceva care te înveselește, orice alt mediu în care te simți bine și care e pozitiv. Nu suntem obligați să suportăm persoane toxice, situații critice sau medii stresante. Tot ceea ce vine din afara ta și nu poți controla nu trebuie să te preocupe.

Orice situație de viață ai avea și crezi că e fără ieșire, nu este adevărat! Orice problemă are o soluție și se va rezolva cumva ceea ce te macină. Nici nu contează prea mult cum. Nu te frământa, nu te stresa, nu te îngrijora și nu te agita pentru lucruri, situații și persoane. Insistența pe astfel de preocupări nu poate conduce decât la boală și cu siguranță nu îți dorești să te îmbolnăvești. Tu ești cea mai importantă persoană pentru tine și de binele tău trebuie să te ocupi în primul rând.

Starea de bine începe cu gânduri pozitive, o abordare optimistă a prezentului și viitorului și trebuie să faci totul pentru a o obține. Schimbă-ți gândurile începând de acum: pentru fiecare gând negativ care îți vine în minte obligă-te să ai două gânduri pozitive.

Practicând acest mic joc o perioadă îndelungată te vei convinge că tu ești gânditorul gândurilor tale, că tu produci absolut toate gândurile care îți trec prin minte iar, dacă vrei, oricând îți poți modifica gândurile și odată cu ele sentimentele și starea, oricând dorești poți să accesezi buna dispoziție. Mai multe despre efectele gândurilor noastre asupra noastră poți să citești în articolul de pe blog Recomandare de lectură: ”Ești ceea ce gândești”, de Dr. Wayne W. Dyer.

Pe acest blog vei găsi publicate unele articole despre cum să ne petrecem timpul liber în categoria cu aceeași denumire. Altele vor fi recomandări de lecturi, vacanțe, filme, muzică, sport, lucru manual, îngrijire și întreținere a frumuseții naturale. Când ai timp liber pe care nu știi cum să îl petreci deschide câteva articole de pe acest blog și poate vei găsi inspirație.

Nu există activități mai bune sau mai rele dintre cele enumerate, important este să faci ceva ce îți face plăcere și care te binedispune în timpul liber. Îți doresc zile frumoase și senine cu timp liber petrecut de bună calitate!

Publicitate
Categorii: Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s