Petrecerea timpului liber într-un mod satisfăcător nu este un moft și nu poate fi tratată cu ușurință. De modul în care vom reuși ca timpul liber să fie cât mai plăcut va depinde și modul în care vom reuși să răspundem și să facem față solicitărilor în perioadele de activitate profesională, școlară sau în alte domenii de activitate. Pentru că ne preocupă modul în care ne petrecem timpul liber, iată despre ce vom povesti împreună în acest blog post:
- Cititul cărților
- Vizionarea filmelor
- Ascultarea muzicii
- Lucrul manual
- Sportul
- Vacanțele
- Îngrijirea corporală, frumusețea acasă
- Îmbrăcămintea, încălțămintea, accesoriile
- Cumpărăturile
- Prepararea hranei
Nimănui nu-i folosește ca, în mediile în care activăm, să fim obosiți, plictisiți, stresați, puși pe harță, necooperanți, absenți sau cu alte stări și angoase similare. Oamenii care ne întâlnesc preferă să fim contagioși cu entuziasmul, forța și determinarea cu care întreprindem orice activitate, să debordăm de bună dispoziție, să emanăm energie pozitivă în jurul nostru, să fim percepuți de către ceilalți ca o prezență plăcută și, în toate cazurile, să nu exagerăm.
Cum vom reuși ca 8-10 ore de activitate pe zi în fiecare zi să fim într-o stare bună? Petrecând diferența până la 24 de ore pe zi în mod frumos, astfel încât nimic să nu ne poată perturba atât de rău încât să ne strice starea de bună dispoziție. Despre toate acestea s-au scris nenumărate cărți de dezvoltare personală dintre care este suficient să alegem câteva, să le citim, să aplicăm ceea ce am citit în fiecare zi și să ne facem un obicei din asta.
Cititul cărților
Cărțile trebuie să fie prima alegere atunci când vrem să petrecem timp de calitate acasă, când simțim că ne plictisim, când am vrea să facem ceva și nu știm ce, când vrem să scăpăm de mulțimea gândurilor care nu ne mai plac. Indiferent de motivul pentru care vei începe să citești o carte, nu te opri prea curând din lectură.
Fă-ți o cafea bună sau un ceai aromat, alege-ți un loc preferat din casă pe canapea, pe un fotoliu, pe colțar, în pat, la o masă sau oricum te simți bine, ai grijă să fie o lumină bună naturală sau un bec cu lumină caldă și cufundă-te în orice lectură dorești. Nu îți place cartea pe care ai ales-o? Nici o problemă, alege-ți alta, dar continuă să citești ceva minim o oră sau două zilnic. În scurt timp vei vedea efectele pozitive asupra ta.

Cititul oferă foarte multe beneficii între care dezvoltarea vocabularului și a imaginației, relaxarea, îmbogățirea cunoștințelor, lărgirea orizonturilor minții și a viziunii asupra a tot ceea ce ne înconjoară și a ceea ce avem de făcut, sporirea atenției, concentrării, memoriei.
Simpla lecturare a cărților reușește să țină la distanță senilitatea, demența și alte boli de bătrânețe ale creierului, sau cel puțin merită să încercăm. Dacă nu ai o bibliotecă deja constituită pagina noastră de Facebook Timpul liber sau pagina noastră de Instagram @timpul_liber_com ar putea să îți ofere soluțiile de care ai nevoie.
Timpul liber va trece mult mai ușor citind dacă acesta e apăsător pentru tine. Pătrunderea în lumea peisajelor și a personajelor din carte te va rupe de realitate pentru câteva ore dacă aceasta e cea pe care vrei sa o amâni, să o liniștești, să capeți un răgaz până când vei putea să o pui în ordine.
Găsești recomandări de lectură pe acest blog în categoria CĂRȚI. Promoții vei găsi periodic în magaziul nostru de prezentare.
Vizionarea filmelor
Vizionarea filmelor îți poate oferi momente de relaxare, deconectare de la problemele curente, acțiune, suspans, tensiune, sau dimpotrivă veselie, divertisment și altele asemenea, în funcție de genul de film ales. Este un bun mod de a petrece timpul liber și de a evada din cotidian.
Fă-ți o pungă de floricele de porumb la microunde sau într-un vas emailat cu capac, găsește-ți o poziție confortabilă în fața televizorului, comută canalele cu telecomanda pe un program de filme, alege-ți un film care pare interesant și lasă-te captivat de acțiune.

Fie că alegi să vizionezi filme din confortul casei tale, fie că alegi să mergi la cinematograf, dacă ai făcut alegeri bune te vei bucura de clipe de relaxare. Experiența este diferită într-o sală de cinematograf pe ecran mare, față de vizionarea aceluiași film la televizor, însă alegerea îți aparține.
Dacă ești o persoană comodă care nu iese foarte mult, atunci ar trebui să tragi de tine și să mergi măcar o dată într-o sală de cinematograf ca să îți oferi o experiență frumoasă din care ai putea să îți faci un obicei.
Dacă ai un terminal în care poți introduce un CD sau un DVD vei găsi în timp și pe acest blog articole cu recomandări în categoria FILME.
Ascultarea muzicii
Un bun și relaxant mod de a petrece timpul liber este ascultarea muzicii. Nu există muzică bună sau rea pentru persoane care nu sunt specialiști în domeniu, ci există muzică ce ne place sau care nu ne place pentru că nu e genul nostru. Deci ascultă absolut orice gen de muzică te face să te simți bine fără să te jenezi dacă alții ar strâmba din nas ori te-ar dezaproba.
Dacă îți place muzica de petrecere, muzica lăutărească, manelele, muzica populară sau latino sau orice alt gen de muzică crezi că te relaxează, te deconectează, te înveselește, atunci e în regulă, indiferent dacă alții ar susține contrariul. Dă totuși o șansă și altor genuri de muzică clasică, ușoară, hip-hop și altele pentru că s-ar putea să îți placă și să îți schimbi opțiunile.
Orice muzică minunată pentru alții dacă ție nu îți place, dacă e dată prea tare, dacă e la o oră nepotrivită, într-un moment sau loc nepotrivit, sau dacă se repetă obsesiv va deveni un zgomot. Deci nu te lăsa intimidat în preferințele tale, cu condiția să nu îi deranjezi pe alții din casă sau din vecini cu muzica ta și cu sonorul ei.
Dacă ți se spune că nu e binevenită pentru cei din preajma ta, dar tu totuși simți nevoia să o asculți în acel moment, atunci pune-ți căști și fă-ți plăcerea fără să deranjezi pe nimeni. Și tu și ceilalți meritați momente frumoase așa cum percepeți fiecare frumusețea lor în plan personal.

Dacă alegi să asculți muzică la telefonul mobil o poți face oriunde, nu doar acasă, ci la o plimbare prin oraș, în natură și oriunde simți nevoia. Dacă nu este lume în jur dansează, fă mișcare, trăiește muzica, simte-te extraordinar, meriți.
Dacă îți place să asculți muzică pe CD-uri și DVD-uri și nu mai ai inspirație, vei găsi în timp recomandări de muzică și pe acest blog în categoria MUZICĂ.
Lucrul manual
Dacă ți-a plăcut vreodată să faci lucru manual indiferent că ai tricotat, ai făcut lasetă, ai cusut diferite lucruri sau goblen, ai înșirat mărgele, ai făcut bijuterii, ai făcut croitorie, ai țesut sau orice altceva, atunci ar trebui să încerci din nou să îți petreci timpul liber exact la fel.
Este un bun mod de concentrare, deconectare și relaxare pe care ar trebui să îl practici dacă nu ai încercat niciodată să meșterești ceva pentru câteva ore. Nici nu trebuie neapărat să faci obiecte cu aleasă măiestrie, scopul fiind obținerea relaxării și deconectării pentru o perioadă. Frecvența zilnică te va ajuta să îți faci un obicei din astfel de activități ușoare și antrenante.


Dacă din această activitate manuală care poate deveni hobby-ul tău vor ieși lucruri frumoase unicat pe care le-ai putea vinde ca obiecte handmade și să dobândești venituri în acest mod, atunci te vei alege cu o afacere făcută din plăcere și pasiune.
Câteva idei de lucru manual vei găsi în timp și aici pe blog în categoria CUM SĂ NE PETRECEM TIMPUL LIBER.
Sportul
Peste tot auzim tot mai des îndemnuri să facem mișcare, să facem sport. Nu e rău, dar nu vom ajunge toți campioni și nu toți avem dispoziția necesară să facem sport de două sau de trei ori pe săptămână. Când suntem supărați sau stresați ne-ar prinde foarte bine câteva ture de alergare sau o oră – două ore petrecute într-o sală de fitness.
Din păcate nu toți avem predispoziție la o astfel de disciplină, iar uneori timpul sau stilul de viață nu ne permit aceste ore petrecute făcând sport pentru sănătatea noastră. Se poate foarte bine să facem mișcare și în casă, putem să ne luăm diferite aparate mici la domiciliul nostru cu care să ne antrenăm. Ideal ar fi să le și folosim după ce le cumpărăm.

Atunci când nu avem chef de sport și mișcare care să ne zdruncine creierii ocupați, dar simțim că avem o perioadă cam lungă de sedentarism ar trebui să ieșim zilnic cel puțin la o plimbare de minim 30 de minute în pas grăbit. Nu avem chef de plimbări, nu e nici o problemă, dar cumpărături trebuie să facem, gunoiul trebuie să îl ducem și cu siguranță mai găsim de făcut și alte activități pe care le-am tot amânat.
Inspirație va fi la dispoziție aici pe blog în categoria SPORT.
Vacanțele
Indiferent cât de ocupat ți-ar fi programul, indiferent cât de multe ți-ar fi obligațiile, indiferent cât de aglomerată ar fi viața ta profesională și viața ta familială, găsește-ți timp pentru minim o vacanță de 15 zile consecutive pe an. Nu contează unde le vei petrece, dar acordă-ți acest timp de răgaz din alergătură. Ia-ți timp pentru tine, dă-ți timp să te refaci, să îți încarci bateriile, ca să te poți întoarce la ceea ce făceai complet refăcut.

Nu suntem roboți, suntem oameni și de aceea obosim, avem nevoie de odihnă. O poți găsi în weekend-uri relaxante și frumoase fără a fi nevoie să te deplasezi în paradisuri exotice. Fiecare avem paradisul nostru personal acasă, în oraș, la țară, sau oriunde ne simțim bine fără să cheltuim o mică avere.
Importante sunt stările noastre interioare de bine și de confort psihic mai mult decât orice locuri am vizita. Putem să mergem oriunde în lume în speranța de a ne simți minunat, dar dacă în interiorul nostru e dezordine și nu ne simțim bine în pielea noastră, atunci nu vom găsi niciunde starea de bine și fericirea care trebuie să vină din noi, nu înspre noi.
Dă-ți o pauză din când în când, ia-ți o vacanță și petrece-ți timpul liber minunat, indiferent ce ar însemna minunat pentru tine: cu familia și prietenii la ștrand și la iarbă verde, în natură, la munte, la mare, în citybreak-uri, în parcuri de distracții, în drumeții pe cărări de munte, în parcuri acvative, în paradisuri tropicale, în insule exotice, la țară la rude, oriunde îți place.
Importantă va fi compania cu care îți petreci vacanța sau weekend-ul și mai puțin locația. Dacă te simți bine cu persoanele de care ești înconjurat, sunteți veseli împreună, atunci ieșirea ta din cotidian va fi frumoasă oriunde. Pentru o persoană singură nu este imposibilă o vacanță reușită pentru că poate socializa și lega prietenii oriunde.

Nici nu contează unde vei alege să mergi dacă te vei simți bine o perioadă suficient de mare cât să te reenergizezi și să te refaci din oboseala acumulată în timpul unui an. Inspirație va fi la dispoziție și aici pe blog în categoria VACANȚE.
Îngrijirea corporală, frumusețea acasă
Ocupație zilnică ce nu poate fi neglijată, îngrijirea corporală ne va răpi o bună parte din timpul liber pe de o parte ca simplă igienizare obligatorie, pe de altă parte cu rol de înfrumusețare pentru a arăta bine în fața noastră când ne privim în oglindă și în societate. Dacă vrem să ne simțim bine nu trebuie să economisim timp cu îngrijirea corporală, ci să îi acordăm timpul necesar pentru a nu sări peste etape.

Dușul zilnic sau baia, spălatul pe cap, hidratarea, epilarea, vopsirea părului, machiajul, manichiura și pedichiura sunt în mare principalele activități care zilnic ne ocupă din timpul liber. Unele activități ca igienizarea corporală sunt obligatorii, celelalte sunt facultative, însă toate contribuie la creșterea stimei de sine, a siguranței, a încrederii în propria persoană dacă nu sunt neglijate.
O recapitulare a îngrijirii corporale am făcut aici pe blog în articolul Cum să ne petrecem timpul liber – Îngrijirea corporală. Alte articole pot fi găsite tot aici pe blog în categoria FRUMUSEȚE-BEAUTY.
Îmbrăcămintea, încălțămintea, accesoriile
Fie că ești împătimită a modei sau pur și simplu pentru că trebuie să te îmbraci în haine în casă și când ieși afară din casă, o bună parte din timpul liber o vei aloca hainelor. În primul rând trebuie alese și cumpărate, apoi pregătite pentru a fi purtate: spălate, puse la uscat, adunate, călcate, puse în ordine în șifoniere, asortate și îmbrăcate.
La fel și cu încălțămintea pentru care trebuie mai întâi să pierzi timp ca să o cauți, să o alegi și să o cumperi, apoi să o porți și să o cureți fie că o speli în interior și apoi o dai cu cremă, sau o speli complet ca în cazul tenișilor, adidașilor, bascheților, espadrilelor.

La toate acestea trebuie să adaugi accesorii câte o poșetă asortată, un portofel asortat, o curea asortată, ochelari de soare, ceasuri și bijuterii. Pentru a purta câte ceva din toate acestea tu cheltui un timp liber pe care nu îl calculezi niciodată. Gândește-te numai de câte ori te privești pe zi în oglindă fără a fi o activitate productivă și se pierd minute bune pe care nu le putem recupera.
Poate nici măcar nu conștientizezi faptul că faci atât de multe operațiuni și că pierzi atât de mult timp cu îmbrăcămintea, încălțămintea și accesoriile. Poate ar fi timpul să te gândești la adoptarea unui stil de viață minimalist. Pentru debutul într-o astfel de alegere o idee ar fi să triezi absolut tot cei ai, iar ceea ce nu îți trebuie, ceea ce nu folosești de mult timp ai putea să te gândești să donezi sau să arunci.
Inspirație ca să îți reînnoiești garderoba poți să descoperi între articolele scrise aici https://promotieonline.com/category/moda/
Cumpărăturile
Oricât ai vrea să nu cheltuiești nimic și să faci economii, tot va trebui să mergi mai devreme sau mai târziu la cumpărături. Fie că alegi să îți cumperi alimentele de bază o dată pe săptămână, fie doar că alegi să cumperi pâine zilnic plus că trebuie să îți acoperi periodic mici nevoi alimentare, tot va trebui să ieși din casă și să plătești pentru modul tău de viață.
Servicii trebuie să cumperi fie că alegi să plătești numai curent, gaze naturale, telefonie, internet și cablu, tot va trebui să ieși de câteva ori pe lună ca să achiți facturile. Apoi va trebui să plătești lunar asociația dacă stai la bloc precum și impozitele și taxele locale dacă ești proprietar de casă, apartament, teren sau mașină.

Periodic vei avea nevoie de îmbrăcăminte și de încălțăminte, produse de igienă și alte produse cosmetice și consumabile pentru bucătărie și baie. Fie că îți place sau nu, va trebui să îți igienizezi periodic locuința și va fi nevoie să îți cumperi un minim de produse pentru bune rezultate.
Iată câte ocazii să ieși din casă ai fără să vrei și în fiecare dintre acestea va trebui să cheltuiești bani. Cu siguranță că sunt mult mai multe cumpărături de efectuat din același venit lunar decât cele pe care le-am enumerat eu. Le-am pus în evidență pe cele uzuale ca să observi faptul că chiar dacă nu vrei, tot va trebui să mergi în fiecare zi/ săptămână/ lună la cumpărături și la plăți de facturi.
Când să faci toate acestea dacă nu în același timp liber limitat? Ți se pare că încă te mai plictisești dacă faci toate aceste operațiuni? Eu cred că se ajunge cu ușurință la criza de timp dacă ne ocupăm de toate la timp.
Prepararea hranei
Indiferent de silueta sau de kilogramele în plus pe care le avem, zilnic va trebui să mâncăm de aproximativ cinci ori câte ceva dacă vom respecta regula celor trei mese principale și două gustări între mese. Rezultă un mic dejun, un prânz și o cină care trebuie preparate. Fie că alegi să mănânci dimineața numai o omletă, tot vei pierde 10-15 minute ca să o prepari și să o mănânci.
Dacă adaugi timpul în care prepari o cafea și un ceai deja îți trebuie 20-30 de minute numai ca să prepari, să pui masa, să consumi ce ți-ai preparat, să speli vasele și să le pui la locul lor. Adaugă la acestea igiena corporală de dimineață, îmbrăcarea, machiajul, încălțatul, eventualele mici retușuri la îmbrăcăminte și încălțăminte și deja se duce aproximativ o oră din timpul liber dimineața. Nu conștientizăm asta, însă timpul trece și e timpul nostru cel care se scurge.
Ca să mănânci un prânz acasă trebuie să prepari minim o ciorbă și felul doi dacă nu cumva dorești și desert. Îți va lua cam două ore să prepari toate acestea, apoi să pui masa, să mănânci, să strângi de pe masă, să speli vasele și să le așezi la locul lor, să speli aragazul, să pui mâncarea rămasă la rece. Dacă pregătești și cina la fel se mai duce un minim de o oră până când totul e pus la locul lui.

Pentru ca toate aceste preparate să fie executate de către tine, în prealabil ai fost la cumpărături și ai pierdut timp ca să le cari acasă și să le pui în ordine la locul lor ca să ai idee unde sunt când ai nevoie de ele. Ca să mergi la cumpărături ai avut nevoie de bani și ai pierdut timp ca să îi produci. Poate că ai un serviciu cu un program de opt sau de nouă ore unde trebuie să pierzi din timpul tău liber cu transportul ca să ajungi și de la care să te întorci acasă.
Calculează acum cât din timpul tău liber ai pierdut numai până aici și vei observa că dacă scazi opt ore alocate somnului și opt ore alocate activității profesionale îți va mai rămâne foarte puțin timp liber pentru tine ca să te ocupi de tot ce ai nevoie pentru a doua zi în ce privește îmbrăcămintea și încălțămintea și ce mai porți cu tine, să îți faci igiena corporală de seară și să te schimbi în pijamale sau alte haine de casă.
Iată câte activități am enumerat mai sus și nici măcar nu am surprins toate activitățile pe care le-ai putea face în timpul liber. Încă ți se mai pare că nu ai ce face și că te plictisești? Eu cred că dacă vrem să facem câte ceva din tot ceea ce ar trebui să facem nici măcar nu ne-ar ajunge timpul liber din fiecare zi ca să ne ocupăm de toate activitățile necesare.
Nu lăsa să treacă timpul liber fără să faci nimic simțind că nu mai poți de plictiseală și nu sta cu înfrigurare uitându-te la ceas ca să treacă timpul cât mai repede ca să se întâmple ceva ce aștepți cu nerăbdare pentru că timpul este cea mai prețioasă resursă a noastră, mai importantă decât banii, e însăși viața noastră care trece cu fiecare moment.
Profită de timpul liber atunci când îl ai la dispoziție ca să îl petreci cât mai util și plăcut. De modul frumos în care ne petrecem timpul liber depinde succesul tuturor celorlalte activități ale noastre. Dacă ai și alte idei de petrecere a timpului liber lasă un comentariu mai jos care să inspire alte persoane.
Sursa fotografiei de copertă: imagine gratuită Pixabay
Sursa fotografiilor: fotografii gratuite Pixabay
1 comentariu