Într-o perioadă în care timpul trece mai repede, așa cum poate începusem să ne dorim fără să gândim că viața noastră trece în același timp, uneori și nerăbdarea lecturii poate fi în același ritm cu cea a trecerii timpului. Desigur că aceasta nu este deloc o problemă, pentru că știm cum ne putem bucura de momente de relaxare și în același timp să evadăm în locuri și povești extraordinare: proza scurtă poate fi exact ce avem nevoie.
Fiecare povestire este o lume în sine, cu o atmosferă diferită, alte personaje și întâmplări, o adevărată demonstrație de forță narativă. Dacă vrei să te pierzi pentru câteva clipe în lectură și să ai parte de literatură în doze mici și intense, pe carturesti.ro avem cu ce să ne inspirăm – o selecție de proze scurte care au până la -30% reducere de prețuri între 23 iunie și 2 iulie. #cartediem mai concentrat decât oricând!
Acum ne putem completa bibliotecile având posibilitatea să alegem din peste 400 de volume de proză scurtă din această promoție. Pentru că nu pot cumpăra toate cărțile pe care mi-ar plăcea să le citesc, citind descrierile din librăria online m-au atras pentru început Metamorfoza și alte povestiri, Dezrădăcinații I. Unde ești mamă? și Dezrădăcinații II. Am învins!
Una dintre capodoperele literaturii mondiale din secolul al XX-lea, „Metamorfoza” este însoțită în acest volum de o selecție de alte povești clasice și schițe ale lui Kafka – precum: Verdictul, Un medic de țară, La galerie, În fața legii, Unsprezece feciori, O dare de seamă pentru o academie, Colonia penitenciară, Un artist al foamei. Este disponibilă atât varianta în limba engleză, cât și varianta în limba română.
”Lunecă îndărăt, în poziţia de mai-nainte. Sculatul ăsta dis-de-dimineaţă, gîndi el, te tîmpeşte de tot. Omul trebuie să doarmă ca lumea. … Dacă nu m-aş stăpîni, de dragul părinţilor, de mult mi-aş fi dat demisia, m-aş fi prezentat înaintea şefului şi i-aş fi spus părerea mea pe şleau. Şi sînt sigur că ar fi căzut de pe pupitru! … Ei, dar nu e pierdută cu totul orice speranţa; cînd voi avea, odată, strînşi laolaltă toţi banii pentru a putea plăti datoria părinţilor mei faţă de el — s-ar putea să mai dureze vreo cinci-şase ani pînă atunci — am să fac neapărat şi acest lucru. Şi apoi să vezi, ce mai viaţă ! Deocamdată, fireşte, trebuie să mă scol numaidecît, întrucît trenul meu pleacă la cinci.”
Când tânărul vânzător Gregor Samsa se trezește într-o dimineață transformat într-o insectă monstruoasă, șocul și neînțelegerea lui sunt asociate cu panica de a întârzia la serviciu și de a-și dezvălui apariția familiei și colegilor. Deși, în următoarele săptămâni, se obișnuiește treptat cu această nouă existență limitată în limitele apartamentului, iar părinții și sora lui se adaptează la viața cu o insectă grotească, Gregor observă că atitudinile lor față de el se schimbă și se simte din ce în ce mai înstrăinat.
Metamorfoza și alte povestiri scrisă de Franz Kafka ne dezvăluie personajele sale, victime ale unui univers ostil, absurd, care trăiesc drama imposibilității unei evadări, atât din propria condiție, cât și dintr-un spațiu concentraționar exterior. Fie că sunt încătușate în corpul unei gângănii înspăimântătoare, fie că sunt victime ale unui sistem opresiv, aceste personaje au în comun o vină tragică, la rădăcinile căreia nu pot ajunge.
Cartea Adinei Cristea Palada Dezrădăcinații I. Unde ești mamă? e povestea vieții unei familii de emigranți, una din milioanele de experiențe ale celor nevoiți să părăsească brusc un drum, un destin nu ușor rânduite acasă, pentru a o lua de la capăt, în alt spațiu, în altă limbă, într-o altă lume de fapt. Rupturile de acest fel sunt cu atât mai însemnate, cu cât conștientizarea înstrăinării și confruntarea cu provocările acelei lumi sunt mai intense. (…) O carte despre rezistență și nostalgie, despre adaptare și dor nevindecat. Dorul de senzația de bine de acasă. Gabriela HAJA
Dezrădăcinații II. Am învins! Acest „Am învins” nu ar fi putut fi strigat cu atâta convingere chiar și între aceste coperți dacă autoarea nu ar fi avut rădăcinile puternice, formate și crescute după, am putea spune, manualul nescris al unui bun-simț propriu generațiilor interbelice românești. Întoarcerea în vizită, acasă în România, după obținerea cetățeniei franceze, nu este una a fiului risipitor, ci este un moment cheie, care certifică folosirea din plin a talanților într-o lume străină și ostilă … Cornelia Violeta POPESCU
Subiectul cărții pare de actualitate peste timp date fiind problemele migrației cu care se confruntă de mulți ani continentul nostru și cu neîncetatul exod al concetățenilor noștri spre meleaguri mai bune, spre un nivel de trai mai bun și de aceea consider că cele două volume trebuie citite.
Propun să ne luăm zilnic porția de literatură în doze mici din această promoție, deși în mod normal nu ar trebui să așteptăm promoții ca să cumpărăm și să citim o carte, ci să ne facem din aceasta un obicei dacă nu îl avem deja ori dacă l-am pierdut treptat în timp.
Sursa articolului: carturesti.ro