Recomandare de lectură: ”Poți fi fericit orice s-ar întâmpla”, de Richard Carlson

Dacă îți dorești un prieten care să îți expună pe larg principiile care conduc la echilibrul mental și spiritual spre care tindem și locul interior de întâlnire cu fericirea, atunci această carte este pentru tine deoarece vei avea parte de o lectură plăcută în timpul liber în care vei găsi soluții pentru fericire, stare de bine, mulțumire sufletească, orice s-ar întâmpla în viața ta. Vezi citatele mai jos în acest articol și vei înțelege de ce merită un loc în biblioteca fiecăruia dintre noi.

Cartea sau audiobook-ul ”Poți fi fericit orice s-ar întâmpla” ne oferă argumentele din care să înțelegem că fericirea nu este ceva ce vine din exterior de la persoane, lucruri sau situații, ci vine din interiorul nostru și este starea noastră naturală, făcând o analiză a proceselor psihologice care obișnuiesc să țină oamenii captivi în starea de nefericire.

Scriind cuvânt-înainte pentru această carte, dr. Wayne W. Dyer ne asigură că ”avem capacitatea de a ne manifesta propriul destin, de a crea Magie reală în viețile noastre, de a face din viețile noastre o expresie a divinității, de a îndepărta ego-ul din conștiința noastră și de a plasa iubirea pe primul loc în topul priorităților noastre”.

”Principiile din această carte au rolul unor instrumente de navigație, ajutându-te să găsești mulțumirea sufletească în viață. Sunt ca un set de instrucțiuni de operare pentru a te călăuzi spre interior, acolo unde se află pacea. Ele te pot ajuta să îți menți echilibrul și calmul.”

Autorul, dr. Richard Carlson, ne argumentează în această carte faptul că stresul nu este ceva ce vine din exterior ci este o boală unanim acceptată și tolerată care derivă din gândurile noastre și din percepțiile pe care ni le formăm pentru situații pe care le definim stresante și care capătă proporții în mintea noastră din cauză că zăbovim prea mult gândindu-ne la ele.

Din cuprins:

În prima parte a cărții vom cunoaște și ne vom însuși principiile urmate de o scurtă recapitulare:

Principiul gândirii – … ”Fiecare sentiment negativ (și pozitiv) este un rezultat direct al gândirii. Este imposibil să ai sentimente de gelozie fără ca mai întâi să ai gânduri de gelozie, să ai sentimente de tristețe fără să ai mai întâi gânduri triste, să te simți furios fără să ai gânduri furioase. Și este imposibil să fii deprimat fără să ai gânduri deprimante. …”

Principiul stărilor de spirit – ”… Când ești într-o stare de spirit pozitivă viața pare frumoasă. Ai perspectivă și o judecată sănătoasă. Când ești într-o stare de spirit pozitivă lucrurile nu ți se mai par așa de dificile, problemele par mai puțin terifiante și mai ușor de rezolvat …”

Principiul realităților separate – ”… Este inutil să încerci să îi schimbi pe ceilalți … Natura sistemelor individuale de gândire ne împiedică să vedem lucrurile așa cum le văd alții – și pe alții să vadă lucrurile exact la fel ca noi. …”

Principiul sentimentelor – ”… Al patrulea principiu afirmă că sentimentele noastre ne spun, cu acuratețe desăvârșită, când gândirea noastră este disfuncțională. …”

Principiul momentului prezent – ”… Când atenția ta se împotmolește în trecut sau viitor, în mod previzibil, calitatea vieții tale va scădea în loc să se îmbunătățească. …”

Când gândurile tale sunt departe de momentul prezent, indiferent că te gândești la copilăria ta sau la ceva ce s-a petrecut mai devreme în această dimineață, nu faci de fapt decât să-ți recreezi trecutul prin intermediul gândirii tale. Atâta timp cât ești conștient că tu ești cel care produce gândurile, că tu ești gânditorul, îți poți evita sentimentele de tristețe, furie sau victimizare, concentrându-ți din nou atenția asupra prezentului. …”

În cea de a doua parte și ultima vom învăța aplicarea principiilor în ceea ce privește:

  1. Relațiile
  2. Stresul
  3. Rezolvarea problemelor
  4. Fericirea
  5. Obiceiuri și dependențe
  6. O listă de verificare pentru viața ta, care conține întrebările pe care ar trebui să ți le adresezi, însoțite de explicarea lor:
  • Este viața mea chiar atât de rea, sau sunt pur și simplu într-o stare de spirit negativă?
  • Urmez drumul spre nefericire în încercarea de a găsi fericirea?
  • Îmi plasez opiniile deasupra sentimentelor mele pozitive?
  • Reacționez față de starea de spirit negativă a altcuiva?
  • Port un război în mintea mea?
  • Mă lupt cu o problemă?
  • Am o toleranță prea ridicată la stres?
  • Mă gândesc prea mult la propria persoană?
  • Port cu mine trecutul?
  • Îmi amân viața?

”… Fericirea se întâmplă de fiecare dată când te conectezi la propria funcționare psihologică sănătoasă. Poți fi fericit chiar acum, chiar aici, alegerea îți aparține.”

Mi-a plăcut mult această carte din care am vrut să ofer citate pentru a observa că este o carte foarte bună pentru care merită plătit prețul întrucât nu înseamnă că vei cheltui bani ci că vei câștiga valoare.

Eu am un exemplar din ediția a II-a, în format mic, cu 220 pagini, dar a apărut Poti fi fericit orice s-ar întâmpla – ediția a III-a – Richard Carlson pe care o recomand și este disponibilă la un preț bun pe elefant.ro unde sunt frecvent diferite promoții și merită vizitat. Alte recomandări de lectură găsești pe acest blog în categoria CĂRȚI.

Sursa articolului: Poți fi fericit orice s-ar întâmpla, de Richard Carlson.