Cum să ne petrecem timpul liber în mod frumos și util

Dacă ai timp liber la dispoziție și simți că te plictisești bucură-te pentru că alții nu sunt la fel de norocoși ca tine. De regulă munca până la epuizare, orele suplimentare de muncă și multitasking-ul sunt un motiv de mândrie pentru persoanele care consideră că a te dedica cu toată forța ființei unei cariere profesionale este totul în viață.

Mai consideră poate și că ulterior în cursul vieții vor avea destul timp liber pentru a se bucura de viață după ce vor fi accesat toate treptele într-o ierarhie profesională, după ce își vor fi procurat cele mai râvnite proprietăți muncind din greu, iar copiii vor fi mari și plecați pe drumurile vieților lor. Greșit pentru că timpul este cea mai prețioasă resursă a noastră, care dacă a trecut nu poate fi redobândit. Timpul trece oricum, deci ține de fiecare dintre noi să îl utilizăm responsabil, util și satisfăcător.

Sursa foto: Pixabay.com
Sursa foto: Pixabay.com

M-am zbătut și eu astfel mulți ani crezând că despre asta este viața și că așa din greu trebuie să se desfășoare lucrurile ca să am succese profesionale și să fiu în rândul lumii. Noroc că am aflat la un moment dat că viața mea este despre mine, despre cât de bine și confortabil mă simt eu cu mine și cu ceilalți, despre cât de multă bucurie și fericire îmi procur, despre cât de puțin, satisfăcător și util timp pierd ca să îmi câștig existența, despre cât de liniștită, mulțumită și recunoscătoare sunt în fiecare zi, despre cât de frumos, util și relaxant îmi petrec timpul liber.

Pe scurt cam despre asta ar trebui să fie viața oricărei persoane: despre cât de ușor trăim și ne bucurăm de ea. Preocupați fiind să acumulăm bani și bunuri, pierdem din vedere esențialul: suntem muritori, iar viața cu etapele ei este scurtă oricât de lungă ar fi. Să ne bucurăm deci de timpul care ne-a mai rămas și să îl petrecem cât mai plăcut sufletelor noastre. Dar cum să ne petrecem timpul liber în mod frumos și util ca să nu te plictisim?

Citește o carte sau revistele care te interesează

Cel mai simplu și util este să citești o carte bună cu un subiect considerat de tine captivant, adică ceva ce îți place ție. Nu ai o carte bună, nu ai bani sau nu vrei să o cumperi, dar totuși ai vrea să citești? Du-te la biblioteca din orașul tău sau la bibliotecara primăriei din comuna unde locuiești, fă-ți un permis pentru împrumut și începe să împrumuți cărți, citește-le, du-le înapoi, împrumută altele și continuă tot așa. Ca să te inspiri poți să vezi articolele de pe site din categoria CĂRȚI unde sunt câteva exemple la care voi mai adăuga și altele pe parcurs.

Propune-ți să citești o carte în fiecare săptămână în anul acesta și respectă-ți angajamentul pentru că nu te vei mai plictisi, vei dobândi și menține liniște interioară, concentrare, memorie, iar la sfârșitul anului vei simți mulțumire și încântare pentru că ai finalizat un astfel de proiect, deci poți să simți siguranța că poți să duci la bun sfârșit și alte proiecte la care ai visat dar nu ai avut curajul să le începi ori să le continui.

Totodată vei simți mândrie și încredere în tine pentru volumul de cunoștințe dobândite și pentru vocabularul exersat sau îmbogățit. Iată exemple de cărți motivaționale de dezvoltare personală pe care le găsești la librariadelfin.ro cu care nu ai cum să greșești citindu-le, pe care le poți comanda online și să le primești acasă prin curier oriunde în România și le poți cumpăra pe rând dacă setul ți se pare prea scump:

Pachet din 5 carti Tony Robbins

Nu ai chef să citești o carte întreagă sau mai multe? Nici o problemă, te vei ocupa de lecturi când vei simți nevoia, însă cumpără-ți de la un chioșc de ziare niște reviste cu subiecte de interes pentru tine, integrame, rebus și sudoku, un pix sau un creion. Doar așa ca să le ai la îndemână în locul din casă în care îți bei cafeaua sau pierzi timp ca să te gândești la ”problemele fără soluții” cu care te confrunți și nu uita să le răsfoiești obligatoriu atunci când nu îți mai plac gândurile tale.

Practică un hobby. Tricotează în timpul liber


Alege-ți un hobby și practică-l în timpul liber. Ce hobby să îți găsești? Orice îți place să faci și care te destinde, te bucură, te relaxează. Dacă practicarea unui hobby îți poate aduce și venituri atunci e perfect pentru că și în asta constă viața: să ne urmăm pasiunile și pe acestea să le facem să ne hrănească. Gândește-te ce îți place să faci sau ce făceai în trecut cu plăcere și începe orice activitate bună.

Îți place să tricotezi? E relaxant, iar dacă tricotajul are un model care să îți solicite atenția, atunci devine captivant și te deconectează de la problemele cotidiene. Alege-ți un mohair de culoare vie care îți place, andrele circulare de mărime potrivită, un model drăguț, un loc confortabil din casă, o muzică în surdină, o cafea bună sau un ceai din plante.

Concentrează-ți atenția numai la tricotul care va deveni, iar după o oră sau două de împletit vei simți relaxarea cu care să te întorci la problemele din viața ta gata să le privești din unghiul în care au soluții acceptabile.

Poate ți se pare banală o astfel de activitate, poate apreciezi că tricotajele nu se mai poartă ori că se pot procura din comerț la prețuri rezonabile și nu merită să îți pierzi timpul cu ele. Poate fi adevărat însă importantă este activitatea în sine și rolul ei de a face gândurile să tacă, de a-ți muta atenția în altă parte, de a te relaxa.

Dă o șansă tricotajelor să devină un hobby cu care să îți petreci timpul liber, iar într-un final vei simți și satisfacția că porți sau faci cadou un produs făcut chiar de tine. Dacă nu te pricepi, nu ai încercat niciodată, însă ai vrea să tricotezi iată un ghid pentru începători pe care îl poți procura de la elefant.ro:

Zilele trecute am citit despre o afacere de tricotaje manuale dezvoltată cu localnicele dintr-o zonă defavorizată din țară are tricotează ciorapi, căciuli, fulare, pulovere din lână merinos pe care le vând la export, câștigându-și astfel existența din hobby-ul lor. Și tu poți coopta un astfel de grup de femei care să tricoteze dintre rudele și prietenele cu care oricum te întâlnești și petreceți timp liber împreună.

Poți găsi inspirație și în articolul de pe acest blog Cum să ne petrecem timpul liber? – Tricotează. Sper să îl apreciezi util și să faci din această activitate hobby-ul tău relaxant la care te întorci în fiecare zi cu plăcere.

Coase un goblen, înrămează-l și apoi vinde-l

Goblen ai cusut vreodată? Cel pe schiță te deconectează complet de la realitate. Trebuie să îi acorzi un maxim de concentrare, iar după una sau două ore de cusut te întorci la viața ta ca după o meditație profundă. Nici un alt gând nu va putea pătrunde în universul creat de tine pe schița de goblen dacă îi dai o șansă.

Trebuie să îi acorzi atenție astfel încât modelul să fie perfect identic și pe față și pe spate. Asta înseamnă să nu faci noduri absolut deloc, să nu traversezi cu ața de la un loc la altul unde este necesară aceeași culoare, ci să tai firul de fiecare dată chiar dacă ai avut doar un punct de făcut cu ea într-un spatiu din schiță și să începi din nou în celălalt loc chiar dacă ai numai puțin de făcut cu acea culoare.

Nu e greu să introduci firul nou fără nod pe sub câteva puncte deja cusute sau să îl lași mai lung în spate și cu atenție să coși peste el astfel încât să nu iese, dar nici să nu se vadă pe dos nimic imperfect. Apoi trebuie să coși diferit de la stânga la dreapta față de rândul de la dreapta la stânga astfel încât liniuțele să aibă aceeași înclinație de la dreapta la stânga și pe față și pe spate, să îți rezulte goblen și operă de artă scumpă, nu o cusătură ieftină.

Dacă te atrage ideea de a coase goblen pe schiță va trebui să îți procuri un pachet complet cu schiță, desen și ața necesară din localitatea ta de domiciliu sau de pe internet. Iată două exemple de pachete de goblen pe desen sau pe schiță dintre cele pe care le-ai putea comanda online de la emag.ro:

Îți sugerez ca primul tău goblen sa nu fie mare ca să nu te descurajezi și să nu îl finalizezi, precum și să reprezinte ceva care îți place și pe care să îți dorești să îl termini, să îl înrămezi și să îl ai expus în casă la vedere. Spre exemplu poți să cumperi un mic model religios ca să îți coși o icoană pe care la final poți să o înrămezi și să o duci ca să ți-o sfințească preotul în care ai încredere. După ce deprinzi această activitate, poți să vinzi cunoscătorilor pe internet goblenuri rezultate din munca ta și să ai bani obținuți dintr-un hobby pe care îl practici din pasiune.

Coase o ie și dezvoltă o afacere cu costume tradiționale

Coase-ți o ie ca să te relaxezi și să îți rezulte un produs pe care să îl porți cu mândrie. Nu ai ocazia să porți ie? Ba da, în sezoanele cu vreme caldă, ori de câte ori dorești și în mod obligatoriu în data de 24 iunie a fiecărui an când sărbătorim ziua iei naționale. Dacă alegi acest hobby va trebui să îți procuri un gherghef, pânză suficientă de in țesut fin și ață de diferite culori, de preferat mătase sau alte jurubițe fine ca să îți rezulte un produs finit de calitate superioară.

Poți să îți cumperi un gherghef din bambus sau din lemn, ori plastic, pânza de in și restul materialelor de care ai nevoie și să le primești acasă prin curier. Tot ce mai este nevoie este să vrei să începi să coși o ie. Nu ai cusut niciodată și nu te pricepi? Nu este nici o problemă, poți să înveți, iar deprinderea unei activități noi îți va stimula memoria și creativitatea! Te poți inspira din articolul de pe acest blog Cum să ne petrecem timpul liber? – Coase o ie.

Dacă ți-a plăcut vreodată să coși atunci a coase o ie este o idee bună care îți poate aduce și bani dacă vei produce una frumoasă, de bună calitate și îi găsești un cumpărător pe internet în grupurile de cumpărători.

Iată doar două exemple dintre cele pe care le poți vedea expuse spre vânzare în magazinul online românesc ienationala.ro și, văzând prețurile, gândește-te bine înainte de a spune că nu merită să pierzi timpul – în care ai putea să te plictisești sau pur și simplu să îl irosești – ca să coși o ie:

IE tradițională albă cusută manual cu mătase – 785 lei
IE traditională crem cusută manual cu mătase – 850 lei

Ai putea începe și dezvolta o afacere cu costume naționale din simpla practicare a unui hobby în timpul liber. Activitatea ta începută pentru a scăpa de plictiseală și de gânduri neplăcute ar putea conduce la păstrarea și transmiterea tradițiilor naționale la noile generații. Da, activitatea începută astfel în bucătăria sau în sufrageria ta ar putea fi dezvoltată cât de mult dorești pentru că poți face asta cu membri familiei, cu prietenele cu care îți bei cafeaua.

Las deschisă lista activităților pe care le putem practica în timpul liber urmând să o completez cu noi articole pe parcurs și aștept propuneri pe acest subiect în comentarii ca să îi inspirăm pe toți cei ce susțin că se plictisesc. Preocuparea pentru o activitate manuală diminuează anxietatea și depresia poate, deci propun să contribuim cu toții la sănătatea noastră. Tu cum îți petreci timpul liber în mod frumos și util?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s