Simți că ai prea mult timp liber, că nu ai ocupație și că te plictisești? Stai prea mult timp în casă, ai făcut curățenie peste tot, te-ai săturat și de televizor și de internet, ai vrea să faci ceva și nu știi ce? Ai o stare neplăcută de apatie sau una de intensă preocupare pentru viitorul tău sau pentru problemele curente la care încă nu ai găsit rezolvare? Fă ceva ca să ieși din oricare dintre aceste stări sau din altele care nu îți dau pace! Cea mai simplă și mai accesibilă metodă de a ne petrece timpul liber, în special pentru femei, este tricotatul.
Este o activitate ușoară și antrenantă care necesită timp și atenție, căreia te-ai putea dedica pentru câteva ore în fiecare zi lucrătoare. Materialele care se pot folosi au prețuri accesibile, se găsesc în comerț în tot timpul anului și putem să practicăm această activitate ca hobby sau ca afacere cu produse handmade. Pentru că firele au prețuri reduse, iar andrelele se pot utiliza la confecționarea mai multor produse, activitatea nu necesită o investiție mare sau o pregătire specială și ai putea începe să tricotezi imediat.



Tricotatul manual este un hobby minunat care îți poate umple timpul liber într-un mod frumos și util. Oferă satisfacția de a crea chiar tu un produs care îți place, dar și multă relaxare, înlăturând plictiseala și gândurile care nu îți plac și care nu se opresc altfel. Practicată la început ca hobby, această activitate poate fi transformată cu ușurință în afacere cu produse handmade care ar putea fi comercializate fizic sau pe internet.
Ce produse ai putea realiza tricotând? Orice idee îți vine în minte este foarte bună. De exemplu ai putea face ciorapi pentru tine sau pentru toată familia, ai putea să tricotezi fulare, căciuli, pulovere, rochii, pantaloni, poncho, cardigane, sau pur și simplu să începi cu câte o cordeluță din fire groase pentru a-ți proteja urechile afară când e frig sau bate vântul, ori din fire subțiri ca să o folosești în casă când îți aplici o mască facială ori când nu dorești să îți mai vină părul pe față și bretonul să nu îți mai intre în ochi.


Numai imaginația ta poate fi limita modelelor și obiectelor pe care le-ai putea tricota și te asigur că, dacă vei începe să practici această activitate în fiecare zi cu scopul de a tricota câte ceva pentru tine și pentru fiecare membru din familie, vei avea de lucru o lungă perioadă, iar timpul liber și plictiseala nu vor mai constitui o problemă pentru tine. În plus, te vei simți utilă dacă începi să produci lucruri care se pot folosi.
Multe persoane practică acest vechi meșteșug ca pe un mod de creație, ca pe o metodă de a-și umple timpul liber în mod frumos și util, ca pe un mijloc de relaxare sau ca pe o afacere și o sursă de venit. Da, poți să îți asiguri și un mijloc de trai din acest hobby pentru că o simplă pereche de șosete se vinde în piață cu prețul de peste 15 lei, variind în funcție de materialul din care sunt confecționate, de lungime și de model.


Îți poți alege fire textile dintr-o mare varietate de culori, materiale și dimensiuni, important fiind ca la combinarea culorilor să nu uităm că acestea trebuie să se asorteze între ele și împreună să rezulte un ansamblu frumos de culori. Este foarte simplu să ne alegem culorile care ne plac dacă produsul este lucrat pentru noi, însă dacă tricotajele se fac pentru vânzare va trebui să ne informăm despre culorile care se poartă sau care sunt în tendințe la momentul realizării produsului.
Modelele pe care le poți tricota pot fi foarte simple, de complexitate medie sau foarte complicate, în funcție de preferințele fiecăruia, de cât timp se dorește a fi alocat acestei activități și fiecărui produs în parte. Ai putea realiza la început modele cu un rând pe față și un rând pe dos, sau fiecare rând pe față, ori bob de orez cu un ochi pe față un ochi pe dos, iar la următorul rând ochiul pe față se tricotează pe dos, iar ochiul pe dos se tricotează pe față.
Se pot face modele florale din fire de culori diferite sau din tricotaje, forme geometrice, dreptunghiurile, pătratele și romburile din tricot fiind cel mai mult practicate. Se poate face model de elastic sau bată de circa 10 centimetri cu modele simple ca un ochi pe față și unul pe dos, sau două ochiuri pe față și două ochiuri pe dos și se menține ordinea la fiecare rând sau orice idee îți vine.



Dacă modelul tricotului nu este complex ci simplu, atunci elasticul sau bata se pot face din model complex ca bob de orez sau romburi din trecerea treptată a ochiurilor pe față peste altele lucrate pe dos, în mod simetric și treptat, spre exemplu. Este de preferat ca dacă modelul tricotului este complex să nu avem și bată din model complicat ca să nu fie produsul prea încărcat de modele și să nu se mai înțeleagă nimic, ori combinația de modele să nu aibă un aspect frumos și să nu placă.
Cel mai simplu model de pulover o reprezintă tricotarea a patru dreptunghiuri, două egale pentru față și spate și două egale pentru mâneci, la lungimea și lățimea necesare după măsurare plus un minim de 3-4 cm pe lățimi pentru lejeritate, care după finalizare se asamblează prin coaserea marginilor în mod fin fără a face tivuri cu mult material în interior. Ideal ar fi să se scadă treptat câteva ochiuri pentru sub braț și umeri în mod corespunzător și identic la fiecare dreptunghi pentru a îmbrăca bine umărul și a nu se strânge sau îndoi puloverul sub braț în mod inestetic.
Dreptunghiurile pentru față și spate se pot rotunji în jurul gâtului la o distanță de doi-trei centimetri prin închiderea treptată a ochiurilor dinspre mijloc spre laterale, unde după coasere se pot crea ochiuri și introduce andrelele circular pentru un elastic de doi-trei centimetri sau mai lung în cazul în care se dorește un pulover pe gât, rezultând gulerul la baza gâtului sau pe gât simplu sau îndoit.


Un model simplu de pulover care se poate face este ca pentru fiecare dreptunghi, după realizarea elasticului la dimensiunea șoldului împărțită la doi, cu lungimea de circa 10 centimetri sau mai mult, se adaugă câte un ochi nou în mod simetric după fiecare7 sau 10 ochiuri deja existente pentru a crește puțin materialul și a-i da lejeritate, lucrând un rând pe față și rândul următor pe dos repetând această ordine până la finalizarea dreptunghiului.
Un alt model simplu este tricotarea fiecărui rând numai pe față de la elastic până la finalizare. Dacă dorești model peste tot atunci foarte simplu ar fi ca la rândul pe care îl stabilești pentru față să lucrezi șase ochiuri pe față și patru ochiuri pe dos repetând la fel până la terminarea rândului, apoi la rândul de pe spate se respectă modelul și ochiurile care au fost lucrate pe față la rândul anterior se lucrează pe dos patru ochiuri, iar ochiurile care au fost pe dos la rândul anterior se lucrează șase ochiuri pe față, repetând corespunzător până la finalul rândului.
Modelul se menține numai patru rânduri, după care se schimbă astfel la rândul de pe față: în mijlocul celor șase ochiuri pe dos se lucrează patru ochiuri pe față în continuarea cărora se lucrează șase ochiuri pe dos. Se continuă corespunzător tot patru rânduri după care modelul va fi ca primul ciclu de patru rânduri. Repetând din patru în patru rânduri până când se termină va rezulta un model drăguț foarte simplu de realizat și de efect, iar dacă îți va plăcea culoarea aleasă nu are cum să nu îți placă puloverul rezultat în combinație de pătrate și dreptunghiuri mici.


Indiferent ce obiect alegi să tricotezi, ce model și culoare va avea nu ai cum să greșești dacă îți place, activitatea te relaxează și îți umple timpul liber, te entuziasmează și nu mai ai răbdare să porți produsul respectiv, pentru că acesta trebuie să fie scopul pentru care practici această activitate: să îți placă ceea ce faci, să îți petreci timpul liber în mod frumos și util.
Nu îți place cum arată modelul ales? Strică și ia-o de la capăt cu altceva, dar nu renunța la practicarea acestei activități dacă observi că te menține ocupată și îți face gândurile să tacă sau ți le mută la altceva acceptabil. Impune-ți să tricotezi minim o oră sau două ore în fiecare zi, timp în care vei oferi minții răgazul necesar să își găsească alte preocupări constructive sau să găsească soluții la problemele cu care te confrunți.
Tricotatul este un lucru manual care nu îți va rezolva problemele, dar te poate liniști, te poate relaxa, te poate ajuta să faci o pauză de la frământările pe care poate că le ai uneori și te poate sprijini să privești problemele dintr-o altă perspectivă, poate chiar din aceea în are au soluții. Înainte de a refuza să practici această activitate tricotează mai întâi câteva zile, sau până când realizezi minim un produs și te hotărăști după aceea dacă îți place și vrei să continui sau nu.



Dă o șansă acestei activități să devină hobby-ul tău, tricotează mai întâi ca să îți umpli timpul liber cu ceva, apoi de plăcere și, de ce nu, ca sursă de venit. Produsele lucrate manual, handmade, de regulă se vând cu prețuri mai mari decât prețurile produselor tricotate industrial și, pentru că materia primă are prețuri mici, aceasta poate deveni o afacere profitabilă.
Sursa fotografiilor din această postare este magazinul online eMAG.ro unde vei găsi tot ceea ce ai nevoie ca să începi să tricotezi, de la andrele și fire pentru tricotat până la diferite modele de produse gata tricotate din care să te inspiri ca să concepi și să realizezi propriile produse.
Ce zici, vei face din tricotat un mod în care să îți petreci timpul liber într-un mod frumos și util? Dă-ne de veste într-un comentariu și poate așa vei găsi și primii tăi clienți!
1 comentariu