Cum să ne petrecem timpul liber? – Coase o ie

Dacă ești în căutarea unei metode de a-ți petrece timpul liber în mod frumos și util vei găsi aici pe blog câteva sugestii care te-ar putea ajuta să iei o decizie. Un bun mod de a scăpa de plictiseală, precum și de neplăcerile asociate cu care se instalează la pachet, ar fi să te gândești dacă îți place, îți dorești, vrei și poți să coși o ie, să creezi și să realizezi un obiect în mod manual pe care să îl poți purta sau chiar vinde ulterior.

Nu trebuie să te gândești că voi scrie despre deschiderea unui un atelier de cusut obiecte de artizanat, ci despre simple activități cu potențial de aplicare în intimitatea casei tale în momentele în care ți-ar plăcea să ai o ocupație și nu știi ce să faci. Dacă îți spui deja că o ie este ceva prea complicat de cusut, îți voi da în continuare toate etapele și exemplele de care ai nevoie ca să începi imediat, la care poți să adaugi imaginația, creativitatea, îndemânarea, atenția, răbdarea și priceperea ta ca să îți rezulte o ie pe care să o porți cu plăcere.

Rolul acestei postări este acela de a-ți transmite, în primul rând, faptul că, fiind români în România, fiecare dintre noi ar trebui să avem cel puțin o ie românească în garderobă. În al doilea rând vei afla cum putem învăța să coasem o ie pentru noi în timpul liber, să coasem câte o ie pentru fiecare membru al familiei. În al treilea rând ai putea să te gândești că, după ce capeți experiența de a coase o ie, poți transforma această ocupație într-o afacere.

Poți alege calea simplă de a-ți achiziționa o ie națională lucrată manual ca cele prezentate în fotografiile de mai jos care fac parte din colecțiile expuse spre vânzare în magazinul online Ienațională.ro unde, la o vizită pe site, vei putea descoperi foarte multe modele realizate de către diferite creatoare și te vei convinge că, într-adevăr, se poate coase o ie în mod manual. Este alegerea ta dacă decizi să folosești timpul liber pentru a coase o ie, sau pentru a purta o ie gata cusută din magazinul online.

Fiind români și domiciliind în România avem nevoie de câte un costum național sau cel puțin de câte o ie în șifonier care merită purtate cu mândrie cel puțin în data de 24 iunie a fiecărui an de Ziua iei naționale și în data de 1 decembrie a fiecărui an de Ziua națională a României. Sunt unele dintre simbolurile noastre naționale și de aceea avem datoria morală să le menținem, să le purtăm, să le respectăm și să le transmitem mai departe noilor generații atât ca obiecte cât și ca meșteșug.

Confecționată din in, borangic sau bumbac, din pânză topită sau pânză simplă, cu materialul croit simplu pe care se cos diferite broderii, ia românească reprezintă un simbol national, o cămașă de sărbătoare și totodată o piesă vestimentară pe care o putem purta oricât de des ne dorim. Se încadrează bine în ținutele de zi, însă reprezintă și piesa centrală a diverselor costume tradiționale potrivit zonelor geografice naționale.

Pentru a practica acest meșteșug de a coase o ie în mod manual la tine acasă nu ai nevoie de prea multe lucruri și nu presupune o investiție mare: materialul din care se croiește și pe care se coase broderia, un gherghef, ațele care pot să fie jurubițe obișnuite pentru broderie sau mătase, ace de cusut, modele de broderie, timp liber, voință, perseverență. Nu necesită o pregătire specială sau un talent anume pentru că abilitatea se poate dobândi, aproape fiecare dintre noi având potențial să coasem o ie dacă ne dorim.

Cel mai simplu mod în care poți să croiești prima ta ie este ca dintr-o pânză de in sau bumbac, pânză topită sau pânză simplă, să tai pe fir drept două dreptunghiuri egale pentru față și spate și două dreptunghiuri egale pentru mâneci obținute după ce îți măsori dimensiunile la lungimea și lățimea dorite.

Observă că nu am menționat borangicul pentru că este un material rar, vechi și prețios pe care dacă îl ai nu este cazul să faci exerciții pe un astfel de material ca să înveți să coși prima ie, ci să aștepți să dobândești experiența necesară care îți dă siguranța că nu există riscul să îl strici. Poate că ești o persoană care de regulă știe ce se poate face cu acul și cu ața având experiență anterioară, însă este mai bine să ai experiența reușită a unei ii croite și cusute pe un material obișnuit pentru a face eventuale greșeli în această etapă în care materialele nu sunt foarte scumpe sau de neînlocuit.

Pentru lățimea dreptunghiurilor de față și spate adaugi 15-20 cm mai mult decât rezultă măsurarea peste bust pentru lejeritatea specifică și apoi se împarte la doi iar la rezultat se adaugă un minim 2 cm pentru tiv pe fiecare latură pentru a putea îndoi materialul în interior înainte de a tivi și totodată pentru a rămâne spațiu suficient pentru șnur la mâneci și/ sau gât.

Lungimea iei va fi în funcție de preferințe și de specificul zonei, iar în lipsa acestora de preferat ar fi să fie în jurul șoldului cu mâneci lungi, trei sferturi sau scurte, după caz. Ca să le obținem măsurăm o dată de pe umăr de lângă gât peste piept până jos până la dimensiunea dorită la care se adaugă dimensiunea tivului înmulțită cu doi și aflăm lungimea iei, apoi măsurăm lungimea brațului cu cotul îndoit de la umăr peste cotul îndoit până la încheietura dintre palmă și antebraț plus mărimea tivului înmulțită cu doi, sau o lungime intermediară dacă se dorește cu mânecile scurte și aflăm lungimea mânecilor.

Pânza care trebuie cumpărată va avea dimensiunile diferite de la o persoană la alta și în funcție de lățimea materialului, dar dacă are 90 cm lățime va fi necesară o lungime egală cu suma lățimilor celor patru dreptunghiuri plus 10-20 cm pentru situația posibilă în care materialul cumpărat nu a fost tăiat pe fir drept de către vânzător.

Dacă lățimea materialului pe care îl dorim este pânză topită din bumbac pentru ie cu lățimea de 140 cm, atunci vom avea nevoie ca lungimea materialului cumpărat să fie egală cu suma lățimii unui dreptunghi pentru mâneci plus lățimea unui dreptunghi pentru față sau spate plus rezerva de siguranță de minim 10-20 cm (pentru obținerea firelor drepte pe marginile pânzei); pentru o persoană mai înaltă care dorește o ie mai lungă de 70 cm minus tivuri va trebui să cumpere tot suma lățimilor tuturor dreptunghiurilor plus rezerva de siguranță pentru a obține fire drepte.

Pentru a obține cele patru dreptunghiuri pe fir drept va fi necesar ca, după ce se stabilesc dimensiunile necesare, pe locurile unde se vor face tăieturile materialului să se scoată unul sau două fire ca să rezulte fiecare tăietură dreaptă și firele drepte peste tot pentru că altfel nu se va încadra bine modelul care urmează să fie cusut. Cele patru piese se tivesc mai întâi pe lungimi și apoi în mod petrecut pe lățimi ca să rămână spațiul de la gât liber pe lateralele superioare ale dreptunghiurilor pe care se va introduce un șnur la sfârșit și opțional dacă se dorește șnur introdus la mâneci după ce se unesc.

După ce se stabilește materialul din care va fi confecționată, cantitatea de material dorită, se taie dreptunghiurile, se tivesc și urmează coaserea modelului pe fiecare. În funcție de aspectul general ales pentru ie, care pentru acest exercițiu de început ar trebui să fie cât mai simplu, la mijlocul dreptungiului pentru față în partea superioară se poate face o tăietură pe fir drept în jos de 10-15 cm care va fi tivită la fel și ulterior i se va adăuga model ca să se obțină un mic decolteu și implicit locul unde se vor lega capetele șnurului cu un nod și o fundă când proiectul va fi finalizat.

Ambele dreptunghiuri pentru față și spate ar trebui rotunjite puțin în jurul gâtului, însă nu prea decoltat pentru că se va decolta suficient din tiv de aproximativ 2 cm prin care se va introduce șnurul cumpărat, sau, în funcție de regiune și de preferințe, se poate adăuga dantelă. Dacă îndemânarea și modelul permite ideală ar fi croirea la umeri și sub brațe pentru a se aranja bine.

Pentru a pregăti etapa de coasere a modelului de pe ie va fi nevoie de un gherghef, modelele, ațele și acul cu care s-a făcut tivul sau un altul mai mare pentru a intra firele în el, ideală fiind coaserea modelului cu 2-3 fire în ac, în formă de cruciulițe la două fire, dar trebuie respectat modelul care poate fi și altfel. Coaserea iei fără gherghef nu va conduce la rezultate optime, fiind necesar ca materialul să stea întins perfect cu firele textile drepte astfel încât să poată fi numărate și aplicat modelul cusut cu ușurință, în mod corect, fără a permite posibilitatea strângerii materialului sub broderie.

Ghergheful are în mod uzual forma de cerc, fiind de regulă confecționat din plastic, bambus sau lemn, se poate procura din comerț și nu este un obiect scump. Modelele care pot constitui broderie pe ie pot fi inspirate din folclor, din natură, geometrice sau stilizate și se pot obține de pe alte modele cusute, din cărți cu acest obiect sau, mai simplu, dintre planșele cu programe de broderie pe motive populare românești existente în magazinul online eMAG.ro din care importante sunt planșele cu modelele pentru că CD-urile sau DVD-urile cu programele nu te interesează dacă dorești să realizezi broderiile manual. Iată trei exemple:

emag.ro/plansa-cu-programe-de-broderie-computerizata-d-cusut-motive-populare-romanesti-pe-suport-cd-dvd
emag.ro/plansa-cu-programe-de-broderie-computerizata-d-cusut-motive-populare-romanesti-pe-suport-cd-dvd
emag.ro/plansa-cu-programe-de-broderie-computerizata-d-cusut-motive-populare-romanesti-pe-suport-cd-dvd

După ce este ales modelul care va fi cusut se poate stabili numărul de culori și necesarul aproximativ de ațe. Firele alese se pot prezenta sub forma jurubițelor cu un cost relativ scăzut sau a sculurilor de mătase care sunt mai scumpe decât jurubițele fiind și mai mari decât acestea. Dacă se aleg jurubițe, având în vedere faptul că, spre deosebire de un goblen, ia trebuie spălată după purtare, atunci o măsură preventivă ar putea fi tăierea unor capete suficent de lungi de ață pentru introducerea acestora în apă un timp necesar ca să se probeze dacă ies culorile sau dacă se mențin.

Poți alege calea mai complicată să cumperi produsele separat căutând în magazinul online printre foarte multe produse de mercerie pe cele care îți sunt necesare, sau poți alege calea simplă să îți alegi dintre acestea un kit profesional de broderie care conține tot ceea ce ți-ar putea trebui și pe care îl vei putea folosi vreme îndelungată la diferite broderii pe variate produse, completând-ul treptat pe măsură ce se consumă sau se uzează obiectele componente.

Urmează coaserea modelului, de preferat în fiecare zi lucrătoare sau ori de câte ori timpul permite pentru a profita frecvent de beneficiile aduse de noua preocupare și de efectele concentrării asupra iei care va deveni care pot fi calm, liniște în gânduri, încântare pentru modelul cusut care începe să prindă contur și să reprezinte ceva, speranțe și vizualizări mentale ale obiectului care va fi creat, bucurie pentru realizarea unui produs unicat pe care îl vei putea purta mândrindu-te cu faptul că a fost realizat manual chiar de tine.

După finalizarea broderiei pe toate fețele bucăților de material, acestea se unesc prin coasere obișnuită pe interior, se introduce șnur cumpărat în spațiile rămase libere în tivuri la gât și la mâneci, se distribuie marginea pe șnur la mărimea potrivită astfel încât să se formeze mici falduri, se calcă ia pe dos și se poate purta închizând șnururile cu noduri simple și mici funde. În cazul în care îndemânarea și priceperea permit se pot face cu croșeta diferite modele fine pentru a ascunde tivurile de la gât și mâneci și pentru a avea marginile ușor dantelate.

Va dura destul de mult până când se obține o ie, de la câteva săptămâni până la câteva luni în cazul modelelor complexe și în absența timpului liber necesar care poate fi alocat acestei activități, însă important este faptul că se practică o activitate nouă care stimulează creativitatea, coordonarea, memoria și nu numai și faptul că s-a asumat un scop pentru realizarea căruia se întreprind acțiuni constante de petrecere a timpului liber în mod frumos și util.

Ia rezultată este mai mult un model clasic care s-ar putea să nu fie tocmai ceea ce îți dorești și să o vezi ca pe o simplă cămașă cusută, motiv pentru care este bine să te orientezi asupra unui model de ie care urmează linia celor din regiunea pe care dorești să o reprezinți prin purtarea acesteia, pentru că atât părțile componente, modelul cusut, cât și pânza și culorile alese ale iei pot fi la fel de diferite de la o zonă la alta. Important este să vrei să începi documentarea în acest sens și să te hotărăști că vrei să faci o astfel de activitate, iar restul acțiunilor vor decurge în mod firesc de la sine.

După ce deprinzi această activitate, ai putea să plănuiești și să pui în practică alte proiecte similare de coasere a unei ii pentru fiecare membru din familie sau de ce nu, pentru vânzare, făcând din această activitate afacerea ta și o sursă constantă de venit. Comercializarea se poate realiza de la persoană la persoană dacă vei obține comenzi sau clienți care își doresc astfel de produse, în târguri specializate pentru produse handmade și de artizanat, în magazine fizice sau online de profil, pe internet în grupurile de vânzări sau în propriul magazin online pe propriul site sau în rețelele de socializare.

Lasă-ne într-un comentariu opinia și sfaturile tale dacă și tu crezi că a coase o ie reprezintă un bun mod de a ne petrece timpul liber în mod frumos și util. Ai putea să ne povestești puțin despre proiectele de ii finalizate de tine ca să îi inspiri pe cei care acum încearcă să ia o decizie în acest sens să îți urmeze exemplul.

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s