Primăvara instalată oficial la 1 Martie m-a găsit optimistă, încântată de faptul că în curând vom explora natura eliberată de frigul iernii, ocupată cu proiecte mai noi sau mai vechi și cu cărți deschise pe care începusem să le citesc. Le abandonasem la îndemână pe noptieră în speranța că le voi termina de citit în zilele următoare care treceau fără să am timp liber pentru mai mult de câteva pagini pe zi.
Criza de timp liber pentru lectură, o constantă în viețile noastre
Se spune că pentru lucrurile care contează pentru noi vom găsi întotdeauna timpul liber necesar ca să ne ocupăm de ele. Atunci ce să fie starea aceasta oare: nu îmi mai place să petrec timp citind în ultima perioadă? Exclus. Nu îmi plac cărțile pe care începusem să le citesc? E o întrebare bună pentru că în ultima carte de dezvoltare personală citită autorul și-a repetat titlul de câteva zeci sau sute de ori probabil gândind că repetiția va ajuta cititorul să rețină ideea.
Ei bine nu doar că am reținut ideea principală, dar m-a agasat repetiția atât de mult încât n-o mai vedeam terminată. Aproape în fiecare pagină regăseam repetiția titlului ca un îndemn în diferite contexte. I-am simțit repetiția ca pe picătura chinezească, dar am continuat să o citesc în speranța că voi identifica și voi reține teza autorului. Din păcate aceasta era îmbrăcată în atâtea dialoguri, povesioare și repetiții încât experiența de lectură a fost regretabilă.
O fi vreo modă, un mijloc de a face bani publicând mai multe cărți sau chiar e o metodă testată care o fi dat roade pe cititori această practică de a umple sute de pagini cu multe istorioare ale diverselor personaje ca să extragem învățăminte din ele? Totuși gândesc că dacă vreau să citesc povestioare pentru adulți vreau să le văd la locul lor pe rafturile de beletristică sau alte genuri literare, nu la categoria cărților de dezvoltare personală ca să mă păcălesc când cumpăr.
Nici recenzie nu i-am făcut pentru că, deși subiectul tratat în carte este bun, abordarea lui mi s-a părut catastrofală. Nu vreau să scriu pe blog despre ceva ce nu mi-a plăcut pentru că poate cineva va cumpăra cu încredere ceea ce eu recomand și va fi dezamăgit.
Nici recenzie negativă nu i-am făcut pentru că nu mă ocup cu reclamele negative și nici nu se face să înjur voalat pe blog. E bine că nu am rămas cu sechele 😅 astfel încât să nu mai vreau să citesc alte cărți de dezvoltare personală. M-am supărat doar pentru că m-a făcut să pierd timpul, cea mai prețioasă resursă a noastră.
Sigur că nu consider lecturarea oricărei cărți ca timp pierdut ci, dimpotrivă, cunosc beneficiile cititului și îl recomand oricui. A tot circulat pe internet moda de a citi o carte pe săptămână. Am încercat și eu de mai multe ori să citesc în acest ritm și nu mi-a reușit decât în cascade. Ți-ai propus vreodată de revelion ca în anul următor să citești o carte pe săptămână? Ai respectat în vreun an această promisiune?
Eu mi-am propus de mai multe ori până când am renunțat și am lăsat lucrurile să decurgă de la sine fără angajamente de care să nu mă pot ține și să mă simt vinovată. Pentru mine a fost un eșec pentru că aveam multe alte activități captivante uneori, termene limită de predat diferite articole sau lucrări, iar alteori pierdeam timpul cu activități uzuale de rutină. Am simțit de multe ori pe propria-mi piele ce însemnă criza de timp liber pentru a citi cărți în format fizic și faptul că a devenit o constantă în viețile noastre.
Am citit în ritm alert și cărți de specialitate în timpul cursurilor universitare și al exercitării profesiei, dar pe acestea nu le socotesc la numărul de cărți citite. Consider că citind cărți în specialitatea cursurilor mele universitare am deprins noțiuni și practici și mi-am format un vocabular necesare pentru exercitarea unei profesii. În viața de zi cu zi acesta însă reprezintă o adevărată păsărească pentru restul populației nespecializată în domeniul meu de activitate.
Toate aceste lecturi de specialitate mi-au folosit în principal ca să pot să îmi îndeplinesc atribuțiile de serviciu și să îmi câștig existența Nu am considerat că citind cât mai multe dintre cărțile din specializarea mea devin intelectual. Dimpotrivă, am apreciat că dacă insist ani de zile să mă focusez exclusiv pe cărți dintr-un singur domeniu de activitate mi se îngustează orizonturile minții și devin obtuză, chiar dacă acesta este vast.
Din astfel de considerente la numărul de cărți citite contabilizez numai cărțile care nu sunt în legătură cu specializarea mea și pe care le apreciez apte să îmi mențină creierul și memoria active, să îmi mențină vocabularul la niveluri acceptabile și să îmi deschidă orizonturile minții. De aceea când Voxa mi-a oferit pentru 15 zile acces gratuit de încercare a aplicației am considerat-o oportunitatea aptă să mă scoată din impas. Am știut imediat că nu voi mai putea invoca o criză de timp liber ca să mă justific că nu îmi finalizez lecturile începute.
Ce înseamnă să ascultăm audiobook-uri pe Voxa
Am reușit însă să recuperez pentru că, folosind audiobook-urile de pe Voxa.ro, am ascultat trei cărți pe săptămână, sau chiar și o carte pe zi. Nu am mai reușit astfel de performanțe din copilărie și adolescență când devoram aproape orice lecturi recomandate ca să îmi formez, să îmi îmbogățesc și să mi se fixeze vocabularul. M-a ajutat atunci să mă concentrez pe lectură și faptul că nu existau internet, aparatură IT și emisiuni televizate care să îmi distragă atenția.

După ce mi-am creat cont gratuit în aplicația Voxa m-am repezit imediat tot în categoria Dezvoltare personală la titlurile care au rezonat cel mai bine cu mine: Curajul de a nu fi pe placul celorlalți, Curajul de a fi fericit, Stoicismul și arta de a trăi fericit. La sfârșitul ascultării acestor audiobook-uri mi-am întrebat soțul: de ce nu mi-ai spus că filosofia este atât de frumoasă? De ce nu mi-ai spus că are și o latură de aplicabilitate practică atât de utilă?
Mi-a argumentat că nu ar fi stat de nebun să citească atâtea cărți de filosofie dacă nu l-ar fi captivat, în timp ce eu îmi consumam tinerețea cu lecturi de specialitate care nu îmi folosesc. Are dreptate, dar nu mă pot întoarce în trecut ca să recuperez timpul pierdut, însă sper că îl voi folosi mai inteligent pe cel care mi-a mai rămas. Mi-au plăcut atât de mult aceste cărți și experiența de ascultare a lor în aplicația Voxa încât am dorit să le reascult pe două dintre acestea.
Dintre acestea m-am hotărât că cel mai mult dintre cărțile pe care le-am ascultat deocamdată pe Voxa îmi place Stoicismul și arta de a trăi fericit de Donald Robertson din care am mai reascultat câteva capitole sau părți din capitole. Dacă nu ar fi fost aplicația pe care am instalat-o și pe telefon și pe tabletă cu ajutorul cărora am putut să ascultăm audiobook-uri pe Voxa, eu nu aș fi reușit în decursul câtorva zile să citesc cele trei cărți și cu atât mai puțin să recitesc două dintre ele. Probabil acum ar trona pe birou sau pe noptieră cu semne de carte pe care cine știe când aș mai fi avut timp să le mut avansând în lectură.

Rare au fost împrejurările în care am recitit o carte imediat ce am terminat-o de citit. Acest fapt nu cred că mi s-a întâmplat acum numai datorită entuziasmului oferit de utilizarea aplicației Voxa cu care citesc rapid cu plăcere și fără efort. Consider că autorul Donald Robertson a reușit să ne ofere cu mare măiestrie în cartea Stoicismul și arta de a trăi fericit o filosofie de viață desprinsă din înțelepciunea stoicilor antici care să ne ghideze acum în mileniul III spre fericire.
M-a surprins să constat că multe dintre principiile citite prin diferite cărți de dezvoltare personală erau de fapt inspirate de la cei mai vechi filosofi. Cu mii de ani în urmă aceștia au predat discipolilor lor și au predicat cetățenilor sub portic ceea ce nouă ni se prezintă ca noi descoperiri menite să ne mențină mințile funcționale în parametri optimi. Este regretabil că nu mi-a spus nimeni în toată copilăria și adolescența mea ca elev și student faptul că stoicismul este adevărata cale spre fericire pe care eu o încerc să o deprind abia acum. Să fi știut cu toții și nu mi-au spus, sau poate că nu au știut nici formatorii mei?
S-a predat un soi de filosofie plicticoasă parcă timp de un an în perioada liceului din care nu îmi amintesc nimic. Sunt convinsă că m-aș fi îndrăgostit iremediabil de materia Filosofie dacă mi s-ar fi predat despre stoicism și filosofia de viață care ne ajută să trăim fericiți cu gândurile focusate numai în prezent, aici și acum, să schimbăm ceea ce putem schimba și să acceptăm ceea ce nu putem schimba.
Mi-aș fi amintit dacă profesorul meu de filosofie ne-ar fi învățat cum să prosperăm în vremuri dificile, cum să facem schimbări pozitive în viețile noastre, să supraviețuim în vremuri grele, să ne intereseze numai ce este în controlul nostru iar ceea ce nu putem controla să ne fie indiferent și altele asemenea.
Toate acestea și multe alte învățăminte de excepție însoțite de autoevaluări le-am ascultat din acest audiobook pe Voxa pe care nu mă mai săturam ascultându-l de parcă filosofii antici înșiși mi-ar fi transmis prin căști direct în urechi din înțelepciunea lor. Sigur că voi cumpăra online și cartea în format fizic de la Editura Litera pentru că nu se poate să nu am așa ceva în bibliotecă. Totuși experiența de a citi în format fizic nu se compară cu experiența de asculta un audiobook al aceleiași cărți livrat la pachet cu timpul pe care îl primești când alegi să asculți o carte.
Simpla utilizare a aplicației Voxa mi-a demonstrat că este o metodă inteligență de a utiliza timpul la maxim pentru că ascultarea audiobook-urilor poate fi combinată cu aproape orice altă activitate care nu necesită concentrare. Astfel am combinat acest nou hobby cu activități repetitive uzuale pe care le am de efectuat pentru administrarea paginilor și grupurilor în rețelele de socializare, cu diferitele activități casnice în apartamentul nostru, în timpul meselor în familie uneori și preponderent la cafeaua de după micul dejun sau ceaiul de seară și bineînțeles în pat înainte de ora de culcare pe care am amânat-o mult.
Am luat căștile ca să ascult și prin oraș la cumpărături sau la plimbare, însă nu am prea reușit în toate cazurile întrucât la telefon nu am căști bune care să îmi intre în urechi, ci rămân atașate la suprafața urechii astfel încât se aude zgomotul făcut de traficul aglomerat de mașini. În schimb am ascultat la plimbare prin parc sau stând pe o bancă să mă bucur de soarele de primăvară și de vocea care mă ajuta să citesc ascultând întrucât cărțile prind viață cu Voxa. Este o experiență minunată pe care ar trebui să o încerci!

Și tu poți beneficia de acces gratuit timp de 15 zile pe Voxa.ro, iar contul este atât de simplu de creat fiind necesar să introduci câteva date personale ca numele și prenumele și adresa de e-mail după care aștepți mesajul e-mail de la ei prin care te vor ghida ce să faci și astfel, din câțiva pași simpli, ești direct în aplicație la având la dispoziție acces nelimitat la tot catalogul Voxa, conținut în limba română și în limba engleză, cu posibilitatea de a anula în orice moment abonamentul în mod simplu, direct din aplicație.

După aceste 15 zile de acces gratuit ai posibilitatea de a beneficia de abonament unic în valoare de 48.00 lei / lună care îți menține accesul nelimitat în aplicația Voxa cu posibilitatea de a-l anula oricând direct din aplicație.
Nu ar trebui să ratezi șansa ca timp de 15 zile să asculți și să citești nelimitat audiobook-uri și e-book-uri. Așteptăm un comentariu în care să ne împărtășești cum a fost experiența ta utilizare a aplicației și de ascultare a audiobook-urilor.
Sursa fotografiilor: Voxa.ro
Sursa articolului: Voxa.ro
Notă: Articolul a fost scris pentru Proba nr. 9 a concursului Spring SuperBlog 2022, a 24-a ediție a proiectului, care se desfășoară începând cu 1 martie 2022, titlul probei fiind Timpul pe care îl primești când alegi să asculți o carte propus de Voxa.ro