Cum să ne petrecem timpul liber? – Îngrijirea corpului

Îngrijirea corpului este una dintre activitățile zilnice pe care o practicăm în timpul liber. Dincolo de faptul că ne curățim de diverse impurități, igiena corporală are un efect benefic asupra psihicului. O baie prelungită în apă caldă cu uleiuri parfumate, cu spumă de baie parfumată are efect relaxant. Repetarea zilnică a procedeului face cât o ședință de psihoterapie.

Deși par operațiuni simple pe care cu toții le practicăm, propun pentru câteva minute să recapitulăm principalele etape ale îngrijirii corporale. Cum să ne petrecem timpul liber dacă nu în special cu îngrijirea corpului? Este un bun prilej să ne gândim la succesiunea operațiilor și să le optimizăm ca să câștigăm timp:

  1. Îngrijirea corpului. Baia sau dușul
  2. Îngrijirea părului
  3. Epilarea corpului
  4. Manichiura și pedichiura
  5. Îngrijirea tenului

Îngrijirea corpului. Baia sau dușul

Apa și săpunul formează igiena de bază, iar dacă le utilizăm pe acestea zilnic ca să ne spălăm pielea corpului e foarte bine. Putem alege un săpun care conține în compoziție o parte cremă hidratantă. Ne putem ajuta de un burete, de o perie cu coadă pentru spate, de mănuși aspre speciale cu care săpunim pielea. Dacă bugetul ne permite putem înlocui săpunul cu un gel de duș sau o cremă de duș.

Sursa fotografiei: Pixabay

Săptămânal sau de două ori pe săptămână ne putem face o exfoliere a pielii cu zaț de cafea sau făină de mălai amestecată cu un ulei de corp sau cu gel de duș ca să alunece ușor pe piele și să nu o agresăm. Dacă veniturile permit, atunci achiziționarea unei loțiuni exfoliante, sau gel exfoliant ori cremă abrazivă reprezintă un plus de mare ajutor în eliminarea celulelor de piele moartă și a altor impurități sau imperfecțiuni superficiale ale pielii.

Tot în această etapă e bine să verificăm pielea tălpilor dacă e îngroșată și să o exfoliem accentuat cu o piatră ponce sau o pilă abrazivă. Insistăm asupra călcâielor în special. Dacă avem posibilități financiare e bine să utilizăm și o cremă abrazivă insistând cu ea inclusiv pe degete pentru o exfoliere delicată. Nu e obligatorie crema abrazivă specială pentru picioare pentru că putem foarte bine să le exfoliem cu același produs cu care ne-am exfoliat pielea corpului.

Îngrijirea părului

După limpezire tapotăm pielea cu un prosop și vom spăla părul o dată sau de două ori pe săptămână cu un șampon ales potrivit nevoilor tipului de păr. Dacă pentru spălarea corpului am făcut duș și nu baie, atunci părul poate fi spălat în aceeași împrejurare.

Am citit la un moment dat că dacă părul nu e murdar, atunci e suficientă o singură etapă de șamponare abundentă astfel încât să se formeze spumă bogată peste tot părul și, cu ajutorul degetelor de la mâini, să realizăm un masaj complet al scalpului cu spuma șamponului.

Nu utiliza un șampon de proastă calitate sau de care nu a mai auzit nimeni! Eu folosesc un șampon românesc de tratament, sau un șampon antimătreață sau un șampon pentru volum de la brandurile cunoscute de pe piață. Șamponăm bine, clătim bine, aplicăm balsam pe părul umed dacă e cazul sau o mască regenerantă cu care așteptăm 5 minute sau cât scrie pe cutie după care clătim cu apă curată din abundență.

Eu nu folosesc niciodată balsam pentru că nu doresc să îmi înmoaie părul, ci doar mască regenerantă pentru păr vopsit. Dacă avem părul lung tot în această etapă înainte de clătirea finală pieptănăm bine părul și îi scurtăm vârfurile cu aproximativ un cm la fiecare două sau trei luni pentru a evita spicuirea și ruperea. Clătim și îl înfășurăm strâns în prosop pe care îl răsucim ca pe un turban.

Pentru uscarea părului eu nu folosesc nimic. Pur și simplu îl las să se usuce singur după un timp când îl eliberez din prosop. Procedez astfel de teama de a nu se spicui sau să devină fragil și să se rupă. Nu îi fac nici un fel de tratamente termice. Lunar verific dacă e cazul să îl vopsesc și îmi aplic o vopsea obișnuită din comerț la rădăcini pentru 45 de minute, din care cam în ultimele 10-15 de minute îl piaptăn ca să se distribuie vopseaua pe toată lungimea firelor de păr.

Pentru că folosesc întotdeauna aceeași culoare negru, nu e o problemă dacă nu îl vopsesc uniform pe lungime pentru că oricum e negru de la vopselele anterioare. Important e să acopăr toată porțiunea crescută de la rădăcini peste tot. Vopsitul acasă este foarte simplu pentru că o cutie de vopsea conține tot ceea ce trebuie în ea, eu doar contribui cu un vas de porțelan (un castron) și o pensulă sau o periuță de dinți mai veche cu care aplic vopseaua.

Nu se spală părul înainte de vopsire decât dacă e foarte murdar, iar vopseaua se aplică de regulă pe părul uscat. După timpul de așteptare conform prospectului din cutia cu vopsea spăl părul cu apă simplă călduță până când se duce surplusul de vopsea, șamponez, limpezesc, aplic masca, limpezesc mult, șterg cu prosopul și e în regulă.

Epilarea corpului

Verificăm pielea corpului dacă necesită epilare de care ne vom ocupa în continuare dacă e cazul. Pentru că am experimentat epilarea cu ceară reutilizabilă, epilarea cu epilatorul, epilarea cu benzi cu ceară și epilarea cu aparat de încălzit ceara cu rolă și benzi, pot recomanda orice tip de epilare ți se pare convenabilă și la care te pricepi să ți-o faci acasă.

Eu prefer epilarea cu ceară în oricare dintre variante, în detrimentul utilizării aparatului epilator electric, pentru că acesta nu exfoliază pielea și pentru că epilarea se produce fir cu fir cu mai multe pensete simultan fiind foarte dureroasă. Cel mai simplu de practicat este epilarea cu benzi cu ceară gata preparate din comerț, iar cele mai eficiente și ușor de utilizat sunt tuburile de ceară cu rolă care se încălzesc într-un aparat special sau pur și simplu se clocotesc într-un ibric cu apă plin până sub rolele de plastic plus benzi achiziționate separat.

Sursa fotografiei: KitUnghi.ro – Kit Epilare SensoPRO Start Pink

Aplicăm ceară în fâșii lungi și înguste, punem banda de hârtie peste ceară lăsând un capăt liber de care apucăm și smulgem rapid în sens invers creșterii firului de păr. Nu te speria și nu te descuraja pentru că e simplu, iar dacă smulgerea e rapidă procedura e nedureroasă. Pentru zona inghinală și axile unde rădăcinile firului de păr sunt mai puternice, cu firele mai groase și poate mai dese poți să folosești ceară clasică dacă te pricepi sau aparatul de epilat. Eu utilizez aparatul electric de epilat pentru aceste porțiuni ori de câte ori este nevoie.

Deși cunosc procedura de epilare clasică cu ceară reutilizabilă pe care am folosit-o mulți ani, nu o voi descrie și nu o recomand aici pentru că dacă nu știi cum să o folosești se pot produce accidente casnice. Se aprinde foarte repede, generează flacară mare, fum negru gros și se împroșcă particule de ceară peste tot care pot produce arsuri grave pe corp și pagube materiale.

Nu o utiliza acasă ca să faci exerciții pentru că dacă nu dai foc la casă tot există riscul să îți provoci ție arsuri grave și semne pe corp când ți-o aplici dacă nu o lași să se răcească suficient la o vâscozitate medie. Deși am fost foarte mulțumită de fiecare dată de rezultate, procedura cu acest tip de ceară utilizată la domiciliu cu încălzire empirică la ibric pe aragaz nu mi-a plăcut niciodată.

Acum există încălzitoare profesionale de ceară la curent electric fără flacără și e mai simplu, dar tot necesită strecurare dacă vrei să o reutilizezi, operațiune cam greoaie de realizat acasă. Dacă te pricepi să folosești ceara reutilizabilă și îți permiți financiar să îți achiziționezi un astfel de încălzitor profesional de ceară este un lucru bun întrucât am observat că exfolierea pielii este mai profundă și pielea rămâne mai fină după epilarea clasică cu ceară.

Deși există creme epilatoare care se pot utiliza prin simpla aplicare și după timpul de așteptare necesar urmate de curățare cu tot cu pilozitatea nedorită, eu nu folosesc aceasta metodă. Părul crește mai repede, mai des și mai viguros în timp pentru că funcționează după același principiu ca și când l-am rade cu aparatul de bărbierit. Mai exact se taie de la suprafața pielii, nu se realizată o smulgere ca în cazul epilării cu ceară sau cu aparatul de epilat.

După epilare ștergem suplusul de ceară cu o hârtie specială îmbibată cu un ulei de corp și nu vom folosi nici un hidratant timp de 24-48 de ore ca să nu ne irităm. Dacă nu ne-am epilat putem aplica un ulei de corp sau o loțiune de corp sau o cremă de corp, după preferințe și potrivit vârstei și tipului de piele. Putem realiza un masaj în timp ce aplicăm una din acestea cu mișcări circulare și ascendente.

Cândva am citit că e mai indicat să utilizăm un ulei de corp sau o loțiune de corp întrucât cremele de corp hrănesc rădăcinile firelor de păr care astfel vor crește mai repede după epilare. Nu știu dacă este așa sau nu pentru că eu am observat că părul de pe mâini și picioare crește la loc chiar și în perioadele în care nu folosim nici o soluție hidratantă după baie. Părul crește oricum, deci important este să hidratăm pielea corect, suficient și la timp.

Manichiura și pedichiura

După aceste operații de curățare, exfoliere și hidratare a pielii corpului dacă dorim să ne concentrăm tot pe îngrijirea corpului vom verifica manichiura și pedichiura și vom face corecțiile necesare sau ne vom face o nouă manichiură și o nouă pedichiură așa cum am descris în articolul Manichiură și pedichiura acasă ca la salon.

Sursa fotografiei: KitUnghii.ro – Kit PolyGel Happy Nails cu Lampa #07 + Cutie compartimentata CADOU

Poți de asemenea să utilizezi ojă simplă rezistentă și acetonă din comerțul fizic sau online, iar pentru acestea nu ai nevoie decât de câteva sticluțe de ojă în plus ca să alternezi săptămânal culorile pe unghii și vată îmbibată în acetonă cu care să le ștergi când se strică oja. Mie nici o ojă nu mi-a rezistat mai mult de câteva zile pe unghii dintre acestea, însă nu am încercat toate gamele de la toate brandurile, deci e posibil să găsești pe piață și ojă care să reziste măcar pentru o săptămână pe unghii.

Pentru că am folosit atât ojă obișnuită, cât și ojă semipermanentă pot confirma faptul că oja semipermanentă aplicată corect rezistă mai mult pe unghii, are un luciu mult mai intens și un aspect mai plin comparativ cu o ojă simplă, în sensul că se observă diferența pe unghii și în aspectul general al manichiurii sau pedichiurii. Este și mai confortabil cu oja semipermanentă care rezistă pe unghii orice am face menaj în casă timp de două sau chiar trei săptămâni.

Îngrijirea tenului

O etapă importantă este îngrijirea pielii feței, gâtului, decolteului și urechilor cu alte produse decât cele pe care le folosim pentru îngrijirea corpului, despre care am scris articolul Tratamente cosmetice, curățare și întreținere a pielii pe site-ul promotieonline.com. Poți alege absolut orice produse dorești, le poți schimba de ori de câte ori dorești până când le găsești pe cele preferate, dar important este să le folosești pentru minim următoarele operațiuni zilnice dimineața și seara: demachiere, tonifiere, hidratare.

Cea mai importantă e procedura de curățare a feței, gâtului, decolteului, urechilor și a porțiunii de piele din spatele urechilor ori cu demachiant ori cu apă micelară, ori cu un gel de spălare special pentru față, ori pur și simplu cu apă și cu săpun. Nu ar trebui să îți lipsească un demachiant sau o apă micelară și o cremă bună dacă bugetul îți permite.

De îmbătrânit este o certitudine faptul că îmbătrânim în fiecare zi, însă important este să îmbătrânim frumos. Pielea este cel mai mare organ din corp și îmbătrânește vizibil dacă nu avem grijă să o hidratăm corespunzător zilnic. Sunt importante totodată și lichidele pe care le consumăm și mâncarea cu care ne alimentăm să fie în cantitățile corecte și cât mai naturale.

Dacă apreciezi că am omis etape lasă un comentariu cu completările tale ca să facem o recapitulare completă referitoare la îngrijirea corpului în timpul liber.

Sursa fotografiei de copertă: Pixabay

Sursele fotografiilor din text: Pixabay, KitUnghii.ro

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s