Cum efectuez rutina de îngrijire a tenului în sezonul rece

Conținut:

 1. Cum efectuez rutina de îngrijire a tenului în sezonul rece
  1. Rutina de demachiere a tenului cu lapte demachiant sau apă micelară
  2. Exfolierea tenului cu produse naturale
  3. Hidratarea pielii
   1. Serul de hidratare
   2. Crema contur ochi
   3. Crema hidratantă
  4. Crema antirid
 2. Allurene, brand românesc de produse cosmetice

Ce ar spune tenul tău dacă ar vorbi? Cum ți-ar cere tenul tău să îl îngrijești în sezonul rece? Imaginându-mi cum mi-ar cere tenul meu să îl îngrijesc în sezonul rece, am reluat în acest blog post fiecare procedeu în parte pentru a avea convingerea că îl voi realiza corect.

Sunt câteva etape de îngrijire a tenului care trebuie parcurse înainte de a aplica orice produse de machiaj pe față. Între acestea se numără: curățare, exfoliere, hidratare, tratament facial. În acest articol le vom parcurge pe fiecare ca să ni le reamintim și să le practicăm zilnic, în mod cât mai corect. Voi alege ca abordare:

„rutină minimalistă și multifuncțională”: adică „mai puține produse, mai multe probleme abordate, mai puține ambalaje și mai puțin timp petrecut alegând și testând produse”. … ”Faceți-vă timp pentru voi, măcar cinci minute pe zi!”

(Gina Bordas, Allurene Cosmetics.)

Cum efectuez rutina de îngrijire a tenului în sezonul rece

Pielea este cel mai mare organ din corpul uman, a cărui îmbătrânire este vizibilă, preponderent pe față, gât, decolteu și mâini. Dacă pe acestea nu le vom îngriji în mod corespunzător, îmbătrânirea lor va fi vizibilă și inestetică.

Cu toții tindem să îmbătrânim, face parte din viață și nu putem împiedica acest fenomen. Important este să folosim mici trucuri aflate la îndemâna oricui, astfel încât să nu îmbătrânim urât. În fiecare dimineață și seară vom avea nevoie nu doar de un simplu duș corporal, ci de îngrijire specială a tenului.

Indiferent de sezon trebuie să acordăm pielii o îngrijire corespunzătoare, cu produse special concepute pentru îngrijire ten. În mod deosebit în sezonul rece se consideră că se pot aplica creme cu o textură mai grasă atunci când ieșim afară din casă în frig și vânt.

Eu nu am acest obicei, ci folosesc aceleași produse de îngrijire ten pe care le utilizez în mod obișnuit, alegându-le după brand și după destinație și mai puțin după sezon. Îngrijirea tenului în sezonul rece pentru mine, cu mici excepții este îngrijirea pe care mi-o efectuez în orice perioadă a anului. O diferență majoră ar putea consta în faptul că în sezonul rece nu mai folosesc cremă de zi cu factor de protecție solară ridicat așa ca primăvara sau vara când soarele e arzător.

Să privim aceste operațiuni ca parte a unui ritual pe care să le aplicăm în fiecare zi, dimineața și seara, fără excepție. Deși uneori mă voi referi numai la ten, orice produse vom aplica pe față trebuie să le aplicăm și pe gât, decolteu, pe pielea urechilor și pe cea din spatele acestora.

Rutina de demachiere a tenului cu lapte demachiant sau apă micelară

Pentru curățarea tenului sunt suficiente un demachiant sau o apă micelară. În etapa de curățare ne-am putea gândi că o simplă clătire a feței cu apă este suficientă. Chiar am întâlnit persoane care susțineau ca pe o virtute faptul că nu au utilizat niciodată nici un produs de îngrijire facială, ci doar apă simplă sau apă și săpun.

O altă categorie de persoane susținea că nu demachiază tenul pentru că nu obișnuiesc să se machieze. Ambele variante sunt greșite. Nu ne spălăm fața temeinic și nu o demachiem numai atunci când dorim să înlăturăm machiajul de pe față.

Vom proceda la rutina de demachiere, indiferent dacă avem machiaj sau nu în cursul zilei, atunci când dorim și trebuie să curățăm tenul, adică de minim două ori pe zi: dimineața după trezire și seara înainte de culcare. Într-o primă opțiune, putem să folosim un lapte demachiant care este mai subțire decât o cremă și mai gros decât o apă micelară.

Lapte demachiant. Sursa fotografiei: Allurene.ro

Obligatoriu vom demachia tenul cel puțin în fiecare dimineață și seară, indiferent dacă ne-am machiat sau nu, ca să înlăturăm impuritățile acumulate pe piele. Opțional vom demachia tenul ori de câte ori simțim pielea încărcată sau îngrășată, precum și atunci când dorim să înlăturăm machiajul în cursul zilei.

Dacă nu mai avem demachiant în casă sau dacă nu dorim să adoptăm o rutină de demachiere, atunci avem opțiunea să spălăm tenul cu apă și săpun, însă săpunul în general usucă pielea dacă nu conține cremă hidratantă sau ulei în compoziție. O altă procedură este prin aplicarea unui gel de spălare pe față care spumează tenul și se limpezește cu apă din abundență.

Mai comode de aplicat sunt un demachiant sau o apă micelară care sunt special concepute pentru curățarea tenului. Procedura de aplicare este foarte simplă și trebuie repetată până când ultima dischetă utilizată rămâne perfect curată. Pe o dischetă turnăm puțin produs cu care apoi ștergem fața, gâtul, decolteul, urechile și pielea din spatele acestora.

O metodă care se poate utiliza în cazul unui lapte demachiant hidratant este să turnăm în palmă sau pe degete, în funcție de vâscozitatea acestuia, și să îl aplicăm ca atare pe pielea care am precizat că se demachiază. Cu demachiantul astfel întins pe piele în strat mai generos, masăm ușor circular și ascendent peste toată suprafața, iar apoi ștergem surplusul cu o dischetă demachiantă sau cu un șervețel.

În cazul anumitor demachiante, după ce discheta este curată, este necesară aplicarea unei ape tonice pentru a înlătura urmele de demachiant și pentru a tonifia pielea. De aceea este foarte important ce fel de demachiant alegem să utilizăm dacă nu dorim să mai cumpărăm și o apă tonică și să ne încărcăm rutina de îngrijire a pielii cu încă o procedură în plus.

Într-o astfel de situație, pentru simplificarea procedurii, putem opta pentru demachiere cu apă micelară. Apa micelară este cel mai ușor de folosit pentru demachiere întrucât are în compoziție acele micele care absorb impuritățile care vor rămâne pe discheta demachiantă.

Apă micelară. Sursa fotografiei: Allurene.ro

În cazul în care am utilizat apă micelară pe discheta demachiantă, pielea ar trebui să rămână curată și moale, mai ales dacă am repetat procedura până când discheta demachiantă rămâne curată. Este o metodă foarte simplă de curățare a pielii care, în general nu necesită clătire, pielea fiind imediat pregătită pentru etapa de hidratare.

Etapa de curățare a tenului cu lapte demachiant sau cu apă micelară nu este opțională, ci este obligatoriu de a se efectua de minim două ori pe zi, dimineața și seara, atunci când ne dorim să avem o piele curată și sănătoasă. Totul este să alegem produse potrivite tipului de ten sau pretabile tuturor tipurilor de ten ca să nu ne provocăm reacții cutanate nedorite.

Nu este suficient să le achiziționăm, doar așa, ca să le avem în casă, ci este necesar să ni le aplicăm de față într-o rutină de demachiere cu care trebuie să ne obișnuim și să ne împrietenim întrucât va dura tot restul vieții. O ultimă precizare ar fi ca, atunci când bugetul nostru este flexibil, să nu ne zgârcim sau să facem economii la produse pe care le aplicăm pe față pentru că s-ar putea să obținem un efect exact contrar celui vizat prin utilizarea unor produse ieftine.

Exfolierea tenului cu produse naturale

Etapa de exfoliere a tenului se va parcurge o dată sau maxim de două ori pe săptămână. Constă în aplicarea pe pielea curată a unui produs exfoliant, urmată de masarea ușoară a acestuia pe piele timp de minim 3-5 minute și apoi de clătirea feței cu apă călduță pentru îndepărtarea produsului și a pielii moarte.

Sunt pe piață diferite produse exfoliante dintre care putem alege unul potrivit tipului de ten, însă există și metode ușoare și ieftine care se pot face în casă. Pentru recapitularea de azi vom alege metode de exfoliere a pielii cu produse naturale.

Acestea sunt practicate fie din convingerea că produsele naturale nu ne pot face rău atunci când sunt aplicate corect, fie atunci când bugetul nu ne permite achiziționarea unui produs exfoliant gata preparat.

Cele mai simple produse de exfoliere care se găsesc în majoritatea bucătăriilor sunt făina de mălai, zațul de cafea și zahărul. Oricare dintre acestea poate fi utilizat pentru o exfoliere a pielii feței, gâtului și decolteului, chiar și a pielii întregului corp.

Pentru ca procedura să fie ușoară și să nu agresăm pielea cu aceste produse, vom alege unul dintre ele și îl vom amesteca cu puțin demachiant ca să alunece pe piele. La fel de bine putem amesteca produsul exfoliant ales în puțin gel special de spălare a tenului atunci când îl avem.

Eu prefer un amestec format din făină de mălai grisat care are grunji și puțin demachiant, astfel încât să se formeze o pastă de vâscozitate medie pe care o aplic pe față, gât, decolteu și pielea din jurul urechilor. Masez bine și insistent pielea fără să trag de ea în nici o direcție, cu cât mai multe posibil mișcări ascendente și circulare.

După 3-5 minute și după ce am trecut de câteva ori prin fiecare parte din pielea pe care am aplicat produsul, îl îndepărtez cu apă călduță din abundență. Pielea rămâne astfel curată și chiar puțin hidratată de la demachiantul masat.

O tapotez cu un șervețel sau cu un prosop și deja e pregătită pentru etapa următoare, cea de hidratare a pielii. Dacă mai șterg o dată cu o dischetă puțin îmbibată în apă micelară, deja e un plus care mă asigură că nu mi-au rămas resturi de mălai grisat prin pori.

Deși toată lumea vorbește despre hidratarea corectă a pielii, cea mai importantă etapă de îngrijire facială este curățarea corectă și completă. Aplicarea unui hidratant pe o piele care în prealabil nu a fost curățată corespunzător poate produce mai mult rău decât bine.

Procedura greșită de a aplica hidratantul peste porii plini de impurități, praf, piele moartă și sebum, poate forma coșuri, puncte negre și poate cauza variate probleme ale pielii, de care nu avem nevoie. De aceea vom curăța pielea de două ori pe zi până când avem siguranța că e perfect curată înainte de etapa de hidratare sau de alte tratamente.

Hidratarea pielii

Etapa de hidratare se referă în principal la aplicarea de două ori pe zi a unei creme hidratante, dimineața și seara, atunci când nu avem și alte produse, sau când timpul nu permite efectuarea acesteia cu proceduri mai laborioase. Dacă bugetul ne permite, atunci hidratarea presupune aplicarea unui ser hidratant, a cremei de contur ochi și a cremei hidratante.

Serul de hidratare

Serul de hidratare este un fluid vâscos, mai subțire decât o cremă hidratantă, care se aplică pe piele imediat după rutina de demachiere a tenului. Rolul lui este să asigure pielii nutrienții de care are nevoie pentru a se înmuia până în straturile profunde, a se catifela, cu efect de hidratare de lungă durată.

Senzația imediată va fi de suplețe și finețe a pielii, care se menține în cursul zilei. Procedura se efectuează dimineața și seara. Alegerea este foarte simplă: un brand cunoscut care are un ser hidratant pentru ten gras sau pentru toate tipurile de ten.

Ser de hidratare. Sursa fotografiei: Allurene.ro

Un ser hidratant nu este cremă hidratantă și nu o înlocuiește, ci îi potențează efectele de hidratare profundă de lungă durată. Atunci când tenul este gras, cu comedoane, când produce exces de sebum și alte probleme specifice, este de preferat un ser hidratant, fluid vâscos, care nu va îngrășa pielea, cu condiția să îl alegem corect.

Procedura de aplicare este foarte simplă, nu facem nimic complicat ca să nu ne plictisim și să renunțăm la îngrijirea tenului în timp. În palmă sau pe degete eliberăm o cantitate de aproximativ doi ml, în mai multe etape ca să nu îl împrăștiem pe jos, și îl distribuim pe față, gât, decolteu și pe pielea din spatele urechilor.

Îl masăm ușor cu mișcări ascendente și circulare până la absorbția completă, întinzându-l și pe pielea urechilor. Vom evita zona ochilor pe o suprafață de aproximativ 1,5 cm în jos și lateral, precum și toată pleoapa. În zona ochilor vom aplica o cremă specială pentru contur ochi atunci când o avem, un ulei natural pentru uz cosmetic, sau nimic altceva dacă nu le avem pe acestea.

Crema contur ochi

Crema contur ochi se prezintă de regulă în tuburi mici de circa 15 ml, dar reprezintă o cantitate suficientă pentru aproximativ o lună de zile. Eu prefer crema contur ochi în ambalaje ca tuburile sau pe cea în sticluță cu pompiță, pentru a nu colecta cremă sub unghii dintr-un borcănel foarte mic.

Dacă nu avem cremă contur ochi, nu vom face această procedură cu nici o altă cremă pentru că, cel mai probabil, au compoziții diferite. În această situație vom lăsa pielea ochilor doar curățată cu demachiant sau apă micelară, cu condiția ca acestea să fie pretabile demachierii ochilor.

Când ai terminat ceea ce aveai prin casă pentru îngrijirea pielii din jurul ochilor, ai putea să încerci Cremă contur ochi Open my eyes de la Allurene, brand românesc de produse cosmetice.

Cremă contur ochi. Sursa fotografiei: Allurene.ro

Eliberez o cantitate mică de produs pe degetul arătător și o distribui ușor sub pleoape și pe pleoapele superioare. Procedura de aplicare la ochi nu este cea uzuală de mișcări circulare și ascendente așa ca pe restul pielii, ci prin tapotare.

Tapotarea aceasta reprezintă simple atingeri ușoare repetate, ca o palpare puțin ritmată care se repetă până la absorbția completă a cremei contur ochi. Fiind foarte fină, pielea din jurul ochilor masată circular poate că nu va cauza riduri profunde, însă există riscul ca, trăgând frecvent de ea, să ne formăm pungi sub ochi și piele lăsată a pleoapelor peste ochi.

De aceea vom efectua numai proceduri de tapotare a pielii din jurul ochilor, cu ochii de preferat închiși pe rând, pentru a nu ne introduce crema în ochi.

Crema hidratantă

Crema hidratantă se aplică pe tenul curățat în prealabil, pe care am aplicat sau nu anterior un ser hidratant, antirid sau o fiolă cu colagen, acid hialuronic sau elastină, după caz. În mod uzual o putem aplica imediat după etapa de curățare a pielii printr-o procedură foarte simplă, ca cea descrisă la serul hidratant.

Cremă hidratantă. Sursa fotografiei: Allurene.ro

Nu vom trage de piele în sus sau în jos pentru că pielea este elastică și s-ar putea lăsa în mod inestetic. Distribuim crema în cantități mici pe suprafața pielii și masăm doar ușor, circular și ascendent, fără a întinde crema în zona ochilor.

Indiferent cine ți-a spus că fondul de ten, pentru un aspect natural, trebuie amestecat cu crema hidratantă și apoi aplicate simultan în această etapă, a omis o etapă. Hidratarea se face numai cu produse de hidratare specifice pentru față, care au această mențiune pe ambalaje, și abia apoi se aplică fond de ten și/ sau alte produse de machiaj.

Chiar dacă scrie pe fondul de ten faptul că e hidratant, acesta nu suplinește o cremă hidratantă și nu se aplică pe ten imediat după curățare sau în amestec cu aceasta. Sunt produse diferite care corespund unor etape succesive diferite: etapa de hidratare și etapa de machiaj.

Crema antirid

Crema antirid se poate aplica în locul cremei hidratante, de regulă după vârsta de 30 de ani, urmând aceeași rutină de îngrijire, dimineața și seara. Există posibilitatea să aplicăm o cremă de zi și o cremă de seară antirid, adică trebuie cumpărate și folosite două cutii diferite de cremă pentru îngrijire ten.

La fel de bine există posibilitatea de a folosi un singur produs special conceput pentru a fi aplicat atât dimineața cât și seara. Dacă încă nu ai o cremă antirid favorită, sau dacă nu te mulțumește ceea ce ai, ori atunci când oscilezi între mai multe branduri, ai putea să încerci să îți aplici crema antirid Hey young lady de la Allurene, brand românesc de produse cosmetice.

Cremă antirid. Sursa fotografiei: Allurene.ro

Eu folosesc din convingere creme antirid de bună calitate și le recomand tot din convingere. Dincolo de a asigura un aspect frumos și sănătos pielii, îngrijirea adecvată constantă contribuie foarte mult la sănătatea noastră psihică, la creșterea sau menținerea la cote ridicate a stimei de sine și a încrederii în propria persoană. Un ten îngrijit corespunzător contribuie de asemenea la imaginea noastră publică, aspect deloc de neglijat într-o societate ca cea a noastră.

Nu aș vrea să îți imaginezi că există o cremă antirid pe care o aplicăm seara pe fața brăzdată adânc de riduri și că ne trezim dimineața cu tenul perfect întins și cu pielea având textura pe care o avea la vârsta de 25 de ani. Nu se întâmplă asta nici după perioade mari de aplicare. Ceea ce poate face o cremă antirid este să estompeze liniile fine deja formate și să întârzie apariția altor riduri noi.

Mai există posibilitatea să întârzie adâncirea ridurilor de expresie, însă oricum acestea vor exista, dar nu vor avea aspect vădit inestetic. La fel ca și o cremă hidratantă, crema antirid de bună calitate va înmuia pielea și va asigura suplețe și finețe tenului.

Un rid deja format poate fi umplut de la interior spre exterior cu o cremă antirid foarte bună, dar doar ca aspect exterior. Cuta în piele odată formată, acolo va rămâne, iar dacă nu o îngrijim zilnic aceasta se va adânci. Pielea va îmbătrâni oricum, însă este importantă îngrijirea tenului integrată ca rutină zilnică pentru că poate întârzia îmbătrânirea evidentă și asigură un potențial să nu îmbătrânească urât.

Allurene, brand românesc de produse cosmetice

O gamă foarte dragă mie este cea de produse cosmetice Allurene care se pot utiliza în tot cursul anului, deci sunt potrivite și pentru îngrijire ten în sezonul rece. Am mai prezentat pe acest blog produse ale brandului românesc Allurene chiar la debutul său pe piață când a lansat o gamă completă de produse pentru îngrijire a tenului.

Ne-a promis atunci la lansare faptul că va deveni cea mai bună prietenă pentru totdeauna, pentru fiecare dintre noi, inspirându-mi atunci articolul Cele mai bune sfaturi de la cei mai buni prieteni. Se ține de cuvânt pentru că e aici, pe piața românească, cu produse care deja au devenit cunoscute și familiare pentru tot mai multe dintre noi.

Produsele Allurene ale căror fotografii le-ai văzut în acest blog post sunt:

 • Apa micelară Allurene – Refresh me nicely!
 • Laptele demachiant Allurene – Uncover my beauty!
 • Serul de hidratare Allurene – Bliss for my face!
 • Crema contur ochi Allurene – Open my eyes!
 • Crema hidratantă Allurene – My BFF!
 • Crema antirid Allurene – Hey, young lady!
Produse cosmetice. Sursa fotografiei: Allurene.ro

Inspiră-te din modul în care eu am descris cum efectuez rutina de îngrijire ten în sezonul rece și fă-ți propria rutină de îngrijire a pielii acasă. Include în rutina de îngrijire a tenului produsele românești testate dermatologic care au trecut testul timpului și al calității. Hai să dăm o șansă producătorilor români care prin activitatea lor arată că le pasă de noi, consumatorii, iar prin produsele lor încearcă să devină cei mai buni prieteni ai noștri.

Vizitează și tu magazinul online și totodată producătorul de produse cosmetice românești Allurene.ro pentru a te familiariza cu produsele sale. Citește pe site beneficiile fiecărui produs în parte și vei observa că sunt potrivite pentru orice tip de ten, numai bune pentru protejarea pielii în sezonul rece.

Sursa articolului: Allurene

Sursa fotografiilor: Allurene

Nota: Articolul a fost scris pentru proba nr. 8 din cadrul celei de-a 25-a ediții a competiției de blogging creativ ”Storytelling la puterea SuperBlog” organizată de SuperBlog, cu tema ”Ce ar spune tenul tău dacă ar vorbi? Cum ți-ar cere el să îl îngrijești în sezonul rece?” propusă de sponsorul Allurene.

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s