Evenimentul cultural ”Nocturna Bibliotecilor”se desfășoară în perioada 29-30 septembrie 2023

Evenimentul cultural ”Nocturna bibliotecilor”, ediția a XIV-a, se desfășoară anul acesta în perioada 29-30 septembrie 2023 sub titlul “BIBLIOTECA – SUNET – IMAGINE – CULOARE”.

Organizatorul, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), a pregătit pentru publicul larg programe și activități referitoare la această tematică în toate bibliotecile publice din România și Republica Moldova.

Publicul larg poate participa în această perioadă la desfășurarea evenimentului în cadrul bibliotecilor publice, care poate include momente artistice pentru copii și adulți, prezentări, proiecții, expoziții, lansări de carte, ateliere interactive. Bibliotecile pot decide în mod liber modul de desfășurare a evenimentului cultural, în colaborare și cu alte instituții de cultură de la nivel local.

Orele de desfășurare a programului special pentru Nocturna Bibliotecilor 2023 pot să fie diferit de la o localitate la alta, însă pot fi cuprinse în intervalul orar 16:00-22:00. Dacă nu ai un program special pentru acest sfârșit de săptămână, acesta este evenimentul cultural la care ar trebui să participi pentru momente culturale memorabile.

O idee bună ar fi să te informezi în prealabil despre programul acestui eveniment cultural chiar la biblioteca publică din localitatea ta. Eu mi-am luat informațiile de pe site-ul organizatorului Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), am avut încredere în ele, astfel încât am ratat în acest an acest eveniment cultural la Târgu-Jiu.

Pentru că îmi doream să particip și eu pentru prima dată în orașul de domiciliu, în data de 29 septembrie am aflat faptul că la Biblioteca Județeană Christian Tell încetase deja în ziua precedentă, 28 septembrie, Nocturna Bibliotecilor 2023 programată de către organizatorul ANBP pentru ultimul sfârșit de săptămână din luna septembrie, mai exact în datele de 29 și 30 septembrie 2023.

Conform unui poster văzut în presa locală, la Târgu-Jiu evenimentul s-a desfășurat în zilele de miercuri, 27 septembrie 2023, cu un singur program de vernisaj cu durata de 45 minute, între orele 17:00-17:45, iar joi, 28 septembrie 2023, cu un program cu mai multe activități între orele 16:00-21:00.

Clădirea este foarte frumoasă la exterior, încărcată de istorie locală, renovată de curând, amplasată într-o zonă centrală pe importanta noastră stradă Calea Eroilor, impecabil pavată de curând. Cu siguranță ți-ar plăcea să o vezi, plimbându-te pe această stradă de la un capăt la celălalt, împreună cu minunata moștenire lăsată de Constantin Brâncuși.

Interiorul clădirii însă, deși foarte spațios pentru volumul de cărți, beneficiarii de servicii și personal, din estimările mele, nu cred că poate adăposti foarte multă lume în același timp, astfel încât a fost un lucru bun pentru eveniment faptul că nu am avut prilejul să aglomerez și eu participanții și gazdele.

Am văzut fotografiile postate în pagina de facebook a bibliotecii județene Gorj, mi-au plăcut toate, mi-au plăcut persoanele în momentele surprinse de fotograf, dar tocmai de aceea nu mai cred că la eveniment ar fi putut participa cetățeni simpli ca mine care nu au fost invitați.

Din aceste imagini părea un eveniment planificat și realizat cu, despre și pentru persoanele și personajele din acele fotografii. Părea că au avut în program și o componentă publică, aflându-se în mișcare în frumoase ținute noi în croieli de epocă prin centrul orașului, momente despre care habar nu aveam deși locuiesc și lucrez în zone centrale din oraș.

Mi-ar fi plăcut să particip și eu, însă nu în calitate de blogger, ci în calitate de cetățean al urbei. Admir bloggerii care participă la și scriu despre evenimente, bloggerii care nu ratează nici un film, nici un spectacol, nici o piesă de teatru din zona lor de domiciliu și chiar din țară. Sigur că nu tind să devin blogger de evenimente pentru că nu aș avea timp și chef să mă țin serios de ele, însă la câte unul mai liniștit, din când în când, mi-ar prinde foarte bine să particip.

Evenimentul cultural local din zilele trecute poate că a avut o publicitate bună, poate că au anunțat public evenimentul cu destul de mult timp înainte, dar unde ar putea vreodată să mă găsească pe mine o publicitate locală? Poate dacă și-ar amplasa afișele pe pavajele pe care merg grăbită de acasă la serviciu și în sens invers, precum și în câteva zone de cumpărături din localitate.

Mă voi strădui să fiu mai informată anul viitor despre evenimentele importante și datele la care vor avea loc în urbea noastră deschise pentru publicul larg. Totuși, nu mi-ar plăcea să fiu pusă în situația de a adresa întrebări de forma: Nu știți cumva dacă evenimentul care se va desfășura la nivel național în zilele de vineri și sâmbătă va avea loc, la noi, în zilele de miercuri și joi?

Sursa informațiilor și a fotografiei: Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), pagina de Facebook a Bibliotecii Christian Tell din Târgu-Jiu, Județul Gorj.

Lasă un comentariu